VRTIĆI POSKUPLJUJU

SDP: Ne paše nam sada da rušimo Bandića i gradski proračun

Odluci da će ipak podržati proračun prethodio je žestok sukob unutar Kluba zastupnika u Skupštini
Zagreb, 120610.Dvorana Globus na Zagrebackom velesajmu, 9. izborna konvencija GO SDP-a. Biraju se potpredsjednici zagrebackog SDP-a, clanovi bredsjednistva, nadzornog odbora i gradskog odbora. Biraju se potpredsjednici zagrebackog SDP-a, clanovi predsjednistva, nadzornog odbora i gradskog odbora.Na slici: Davor Bernardic i Zoran Milanovic na konvenciji.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - SDP se povukao - neće rušiti ni zagrebački proračun za 2011. niti gradonačelnika Milana Bandića. Premda su još prije samo mjesec dana čelnici zagrebačkog SDP-a predvođeni predsjednikom Davorom Bernardićem poručivali “nećemo prihvatiti proračun po cijenu izbora”, ipak će svi SDP-ovi zastupnici u Skupšitni u ponedjeljak, kako nam je neslužbeno potvrđeno, dignuti ruku za proračun kakav je predložio Bandić. A to, pak, znači da će vrtići od 1. svibnja iduće godine drastično poskupjeti.

Prevagnula druga opcija

Takvoj odluci prethodio joj je žestok sukob unutar Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini. Dio zastupnika naklonjenih Bernardiću bio je za rušenje Skupštine i Bandića, odnosno nove izbore. Međutim, kako Bernardić nema većinsku potporu u Klubu zastupnika, prevagnula je opcija predvođena Borisom Špremom i Mirandom Mrsićem, koji su bili protiv rušenja proračuna te čak i protiv podnošenja amandmana.

- Izbori u Zagrebu prije parlamentarnih izbora nikako nam ne bi odgovarali. Grad bi bio u blokadi 3 mjeseca, građani bi nekoliko puta izlazili na izbore jer bi osim izbora za Skupštinu imali i refendum o povjerenju Bandiću i sve bi to izazvalo bijes građana, a da ne govorim o troškovima. To nam prije parlamentarnih izbora ne treba. Nakon parlementarnih izbora situacija će biti sasvim drugačija i nema razloga da tada ne pokrenemo pitanje rušenja Bandića - kaže nam jedan od vijećnika SDP-a.

Stav središnjice

Suprotna strana, naravno, nije sretna što se odustalo od prvotnog plana predsjednika SDP-ove organizacije da se ne prihvati proračun i da se ide na nove izbore za Skupštinu te pokrene referendum o opozivu Bandića.

- Sada je bila prilika to učiniti. Bernardić je do kraja zagovarao takav scenarij, a sada se to mora prekršiti i objasniti građanima što se dogodilo jer je većina odlučila da moramo podržati proračun - kaže jedan od pristaša šefa zagrebačkog SDP-a.

Odluci da se ne ide na nove izbore i na rušenje Bandića kumovalo je, tvrdi jedan od gradskih zastupnika iz redova Kregarove koalicije, stav središnjice SDP-a na Iblerovu trgu da prije parlamentarnih izbora nije dobro imati bilo kakve prijevremene izbore na lokalnoj razini.

- Čim je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić rekla da izbora u Zagrebu ne smije biti, bilo je jasno da će SDP ipak podržati Bandićev proračun jer bi sve drugo značilo nove izbore - kaže naš izvor.

Doći će na red

Brzo će se vidjeti i kakvu će cijenu zbog svoje odluke SDP platiti jer Zagrepčani neće biti sretni zbog poskupljenja vrtića. Pojavile su se i spekulacije da iza odluke o podršku proračunu stoji dogovor Bandića i SDP-a. - Ma kakav dogovor. Doći će i Bandić na red - kaže jedan SDP-ovac.

Vrtići su bili glavni razlog pobune

Upravo je Bandićev prijedlog iz proračuna prema kojem bi vrtić umjesto 400 koštao do čak 2000 tisuće kuna mjesečno bio glavni razlog SDP-ova nezadovoljstva. Bandić je ipak nešto izmijenio prvotni prijedlog, no ipak se više radi o nešto drugačijoj raspodjeli platnih razreda, nego o smanjenju cijena. Prema tom prijedlogu vrtić će biti besplatan za one čiji prihodi po članu obitelji ne prelaze 2000 kn, a maksimalnu cijenu od 2000 kuna plaćat će oni čiji su prihodi po članu obitelji veći od 8 tisuća kuna. Obitelji koje po članu zarade od 3500 do 4000 kuna plaćat će 500 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:14