ODLUKA

SDP neće dopustiti svojim zastupnicima u EU da podrže Šuicu

Dubravka Šuica
 Goran Mehkek / CROPIX

- Birači koji su na izborima za Europski parlament birali kandidate SDP-a sigurno im nisu dali glas zato da bi dali podršku Dubravki Šuici koja ne može objasniti porijeklo svoje imovine.

Uostalom, oni kao zastupnici predstavljaju Hrvatsku, a ne Bruxelles - riječi su osobe iz vrha SDP-a koja kaže da će se uskoro sastati Predsjedništvo stranke kako bi zauzeli i službeni stav, te svojim europarlamentarcima dali uputu za glasanje pri izboru Europske komisije.

Porijeklo imovine

Ovo je pitanje u srijedu bilo i na dnevnom redu Kluba zastupnika SDP-a u Saboru i, premda se nije glasalo i nije zauzimao službeni stav jer to nije u ingerenciji Kluba, iz rasprave je jasno da su i saborski zastupnici SDP-a zauzeli stav da njihovi kolege u Bruxellesu zbog Šuice ne bi smjeli dati podršku Europskoj komisiji.

- Kako se mi kao stranka možemo boriti protiv korupcije, ukazivati na koruptivne elemente u HDZ-u ako će naši zastupnici u Europskom parlamentu radi dogovora o podjeli funkcija podržati Šuicu koja ima ozbiljnih problema s porijeklom imovine - rekao je jedan od SDP-ovaca, sudionik rasprave na Klubu zastupnika.

Ova je situacija pomalo neugodna za SDP-ove zastupnike u Bruxellesu jer ne mogu glasati samo protiv Šuice koja treba biti potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju, nego mogu samo protiv saziva cijele Komisije, a to znači i protiv svojih kolega iz grupacije socijaldemokrata. Budu li glasali protiv Komisije, to znači da će SDP-ovci biti protiv deset svojih kolega.

U Komisiji čija je potvrda na dnevnom redu 23. listopada trebalo bi biti deset članova iz redova socijaldemokrata, devet pučana, šest liberala i po jedna osoba iz redova zelenih i konzervativaca.

Strah za pozicije

SDP-ovci se boje da bi, budu li glasali i protiv svojih kolega, mogli oslabiti svoje pozicije. Biljana Borzan je, naime, izabrana za potpredsjednicu socijalista zadužena za ekonomiju, a ona i Tonino Picula trebali bi dobiti i dužnosti izvjestitelja.

- Ovo što imamo priliku vidjeti najgori je način sastavljanja Europske komisije ikada. Svjedočimo dogovoru o podjeli funkcija i zar bismo mi zbog trulog dogovora o podjeli fotelja trebali stisnuti nos i podržati Šuicu - kaže SDP-ovac iz Zagreba koji smatra da Predsjedništvo treba dati uputu svojim europarlamentarcima da glasaju protiv Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:13