O ARBITRAŽNOM SPORU

SDP O VAŽNOM SASTANKU S PLENKOVIĆEM 'Želimo znati što se dosad događalo na sastancima s Cerarom. Mi imamo samo informacije iz medija'

 
Joško Klisović
 Dragan Matić / Hanza Media

- SDP želi biti konstruktivna oporba i stalo nam je da se rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom nastavi konsenzusom koji je SDP uspostavio prije dvije godine kada je Vlada Zorana Milanovića dobila podršku svih parlamentarnih stranaka da izađemo iz kompromitirane arbitraže - kaže SDP-ov Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova u Milanovićevoj Vladi govoreći o stavu njegove stranke s kojima će doći na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Podsjećajući kako SDP već dulje vrijeme traži od premijera da oko pitanja granice sa Slovenijom sazove šefove parlamentarnih stranaka, Klisović je kazao da na sastanku koji će se danas održati u Banskim dvorima SDP želi čuti stajališta premijera Plenkovića.

- Treba predsjednicima stranaka reći kako on vidi ovu situaciju. Također, želimo se informirati od premijera o tome što je do sada bilo na sastancima s Mirom Cerarom i slovenskim dužnosnicima. Mi imamo samo informacije iz medija - kaže Klisović navodeći kako očekuju da se potom definira hrvatska pregovaračka pozicija. Svatko, nastavlja, treba definirati pozicije u koje se ulazi u pregovore koji su pred nama i vode se vode na najvišoj razini dva premijera.

- Slovenici su svoju definirali, a to je da treba provesti arbitražnu presudu. Ako je sadržaj presude, a ne presuda kao akt, slovenska nacionalna pozicija, neka je unesu u razgovor. l mi trebamo s naše strane vidjeti koliko je presuda u skladu sa hrvatskim pozicijama s kojima smo krenuli u postupak. Ako je sadržaj takav da je on dobra početna pozicija, onda možemo krenuti u pregovore polazeći od njega - kaže Klisović naglašavajući kako očekuju da ih premijer detaljno upozna i sa sadržajem arbitražne odluke. Tek kada kao oporba dobiju sve informacije, mogu premijeru dati podršku za razgovore o granici sa Slovenijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:42