NIZ KONTROVERZNIH IZJAVA

SDP odbacio HDZ-ove argumente za opoziv šefa primorsko-goranske Županijske skupštine Erika Fabijanića

Erik Fabijanić
 Tea Cimas / CROPIX

Član Predsjedništva SDP-a Primorsko-goranske županije i županijski vijećnik Marko Mataja Mafrici odbacio je u utorak na konferenciji za novinare razloge županijskog HDZ-a za opoziv predsjednika Županijske skupštine Erika Fabijanića (SDP), koji su ocijenili da se Fabijanić ponaša "krajnje nekorektno" i brani samo interese izvršne vlasti i župana Zlatka Komadine, a ne predstavničkog tijela kojim predsjeda.

Kako je rečeno na prošlotjednoj HDZ-ovoj konferenciji za novinare, Fabijanić je neke vijećnike nekoliko puta neargumentirano i nedopustivo optuživao za "fašistički govor".

Mataja Mafrici rekao je danas da Fabijanić, spominjući fašistički pristup u govoru jedne županijske vijećnice, "nije to upućivao toj vijećnici, nego sadržaju onog što je iznijela".

Reagirajući na optužbe o pristranom načinu vođenja sjednica, Mataja Mafrici je rekao da je Fabijanić više puta opomenuo njega nego vijećnike HDZ-a.

Marko Mataja Mafrici komentirao je i slučaj vezan uz izjavu za medije zamjenika primorsko-goranskog župana Petra Mamule u kojoj je naveo da je "Gomirje najzapadnije srpsko mjesto u 'ajmo reći Republici Hrvatskoj", zbog čega su vijećnici HDZ-a tražili da se javno ispriča.

Mataja Mafrici je ocijenio da HDZ na taj način širi međuetničku nesnošljivost i, kako je rekao, "potpiruje vatru maliciozno interpretirajući Mamulinu izjavu". Ustvrdio je kako je "svakome tko nije maliciozan jasno da se izraz 'ajmo reći' odnosi na prvi dio rečenice" i, kako je rekao, na dio o Gomirju kao najzapadnijemu srpskom selu.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine HDZ-ov vijećnik Lovorko Gržac postavio je na aktualnom satu pitanje upozoravajući da je zamjenik župana Petar Mamula u izjavi za novinare izrekao tu rečenicu. Mamula je tada rekao kako takvu izjavu nije dao.

Gržac je na HDZ-ovoj konferenciji za novinare pustio videosnimku Mamuline izjave u kojoj se čuje da govori onako kako je Gržac na Županijskoj skupštini i upozorio te je zatražio da Mamula obrazloži tu svoju izjavu, da odgovori je li Gomirje srpsko ili hrvatsko selo, zbog čega upotrebljava sintagmu 'ajmo reći' prije naziva Republike Hrvatske te da se ispriča ako utvrdi da je izjava bila nespretno sročena.

Mamula je tu izjavu dao nakon službenog posjeta Čačku, gdje je bio na Festivalu trube u Guči uz udrugu čiji su članovi od županije dobili novac za odlazak na taj festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:06