PLATFORMA

SDP-ov program nosi naziv “Nova vizija Hrvatske”

Davor Bernardić
 Ronald Gorsic / CROPIX

“Nova (socijaldemokratska) vizija Hrvatske” - tako glasi neslužbeni naziv novog programa Socijaldemokratske partije Hrvatske, o čemu je u utorak navečer održana rasprava na Iblerovu trgu.

- Radi se o našoj, socijaldemokratskoj viziji Hrvatske i platformi SDP-a, a prve draftove ćemo predstaviti za otprilike dva tjedna - rekao je član stranačkog vodstva.

Radna skupina ima 11 članova, a to su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Rajko Ostojić, Karolina Leaković, Vesna Škulić, Marija Lugarić, Biljana Gaća, Davorko Vidović te politolog Berto Šalaj i ekonomist Josip Tica.

Prvi draft

Premda nije član SDP-a, upravo je Šalaj dobio vjerojatno glavni zadatak, a to je izrada drafta nove političke platforme Socijaldemokratske partije. U eri Zorana Milanovića, SDP je naginjao liberalnoj politici, a sada se namjerava zaokrenuti ulijevo, pri čemu se od Berte Šalaja očekuje izrada politološkog uvida u recentne programe i iskustva europskih socijaldemokrata kako bi SDP mogao slijediti trendove i pozitivna iskustva svjetonazorski sličnih stranaka u europskim zemljama. Iako toga nema previše s obzirom na to da je u posljednjem desetljeću većina stranaka lijevog centra završila u opoziciji.

Još petero članova radne skupine započeli su izradu nove SDP-ove platforme u raznim područjima. Josip Tica dovršava socijaldemokratsku gospodarsku strategiju, Davorko Vidović socijalnu politiku, dok predstavnica lijeve struje u stranci, Karolina Leaković, treba pripremiti strategiju Hrvatske kao zemlje jednakih mogućnosti, a Biljana Gaća priprema program za mlađe generacije.

Pisanje važnih dijelova Nove vizije Hrvatske preuzela su ovoga utorka i dvojica utjecajnih stranačkih dužnosnika, Rajko Ostojić i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić. Ostojić priprema poglavlje Održivi razvoj, koji obuhvaća socijaldemokratsku politiku u zdravstvu, obrazovanju i nekim drugim područjima, a Hajdaš je zadužen za strategiju regionalnog i ekonomskog razvoja.

Siniša Hajdaš Dončić već je napisao draft u kojem polazi od premise prema kojoj u cijeloj Europi raste nejednakost raste, država blagostanja se urušava, a oni koji povećavaju svoj dohodak kroz financijske transakcije i špekulacije postaju sve bogatiji, dok dohoci onih koji žive od svoga rada, najčešće od proizvodno-uslužnih djelatnosti, ne prate taj trend. Izmjene poreznih sustava često idu na ruku najbogatijih i zato socijaldemokracija 21. stoljeća treba postati alternativa ortodoksnom kapitalizmu, ali ne i tržišnom gospodarstvu koje treba socijalno razvijati i fino podešavati dajući odgovore na rastuću nejednakost i nestabilnost.

Ekonomija sa srcem

“Socijaldemokracija vlastiti prostor mora nalaziti za ljude koji su na otvorenom tržištu, za ljude koji sudjeluju u kreativnoj ekonomiji i ekonomiji usluga, koji su osviješteni i koji se bore protiv rastuće nejednakosti, za ljude koji žele pristojan i dostojanstven život, za ljude koji rade u javnim servisima”, napisao je Hajdaš Dončić. SDP se treba oslanjati na visokoinovativna poduzeća, nove tehnologije i usluge uz povezanost s obrazovnim institucijama, lokalnom i regionalnom administracijom i promovirati “ideje o pravednosti, jednakosti i moralnoj ekonomiji ili ekonomiji sa srcem, dio je prijedloga SDP-ova potpredsjednika Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:52