NA FACEBOOKU

SDP-ovac HAJDAŠ DONČIĆ KRITIZIRA VLADINE I PREDLAŽE SVOJE MJERE Niz zamjerki je sažeo u četiri točke, evo kakvo rješenje on nudi

 
Siniša Hajdaš Dončić
 Davor Pongračić / CROPIX

Potpredsjednik Sabora iz redova SDP-a Siniša Hajdaš Dončić proučio je Vladine mjere za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa te im pronašao niz zamjerki koje je sažeo u četiri točke i iznio svoje viđenje boljeg rješenja. Sve je to objavio na svojem profilu na Facebooku:

Vrijeme je za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku

1. Izbjeći u prvih 60 dana bilo kakve odgode, prolongate i plaćanja u 24 rate doprinosa na plaći i iz plaće, što je prijedlog Vlade, već jednokratnom uplatom u visini od oko 4200 kuna (minimalac i doprinosi) svim poduzetnicima u teškoćama refundirati dio isplate plaće, bez obveze vraćanja, naglašavam bez obveze vraćanja, jer ćemo velike probleme o kojima ovisi funkcioniranje nacionalne ekonomije ostaviti samo za kasnije.

2. Hrvatska narodna banka, koja ima oko 19 milijardi eura deviznih rezervi, u dogovoru s ECB-om (Europska centralna banka) i kroz ESM (Europski stabilizacijski mehanizam) postaje kreditor jedinstvenog sanacijskog fonda te počinje preuzimati ulogu nacionalnog stabilizacijskog fiskalnog fonda. HNB preuzima upravljanje sa 1,5 milijardi eura (iz deviznih rezervi) u fiskalnom fondu, koji može poslužiti središnjem proračunu za isplate u zdravstveni i mirovinski sustav zbog nastalog proračunskog manjka tj. jaza. Hrvatskoj (zagovornik sam uvođenja eura) ulaskom u ERM 2 kao čekaonicu za euro i uvođenjem eura ostaje oko 6 milijardi eura deviznih rezervi koje može u nekom ekstenzivnom tumačenju upotrijebiti onako kako želi, a pametnim državama služi upravo kao skriveno blago za egzogene poremećaje, kao što je ovaj uzrokovan koronavirusom. Dakle, mogućnosti postoje.

3. Setom ostalih mjera, kao što su fleksibilnije skraćivanje radnog vremena zaposlenika u cilju održavanja zaposlenosti, ukidanje PDV-a na dostavu hrane, naknada plaće za jednog roditelja, besplatna cestarina i trajektni prijevoz u sljedeća 2-3 mjeseca, barem djelomično olakšati život građana, a moratorijem na kredite građana koji to zatraže u dogovoru s bankama olakšati prvi šok i tome dodati mjere koje je predložila Vlada RH.

4. Ovo je vrijeme da EU pokaže zašto je nastala i da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potaknule nastanak EU opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:19