CROBAROMETAR

SDP PONOVNO OBORIO VLASTITI NESLAVNI REKORD Ovako nešto ne pamte u posljednjih 15 godina

Davor Bernardić, Andrej Plenković, Ivan Pernar, Božo Petrov
 CROPIX

Prema redovitom istraživanju Crobarometar za Dnevnik Nove TV, HDZ je u novu godinu ušlao jači nego SDP i Živi zid zajedno. Rejting im je približno isti još od kolovoza, a trenutno uživaju potporu 28,8 posto birača.

Iako su SDP i Živi zid zamijenile mjesta pa je Živi zid sada na trećem mjestu, obje su stranke upola slabije od HDZ-a. SDP ima potporu 14,3 posto birača, a Živi zid 13,8 posto- Most je na četvrtom mjestu i uživa potporu od 6,8 posto birača. Ovakav rezultat SDP-a je najlošiji u posljednjih 15 godina.

Da na izborima glasuju samo građani stariji od 60 godina, HDZ bi mogao dobiti 42 posto potpore. U toj bi populaciji SDP mogao računati na 17 posto potpore, dok bi Živi zid većinom birali oni do 30 godina, među kojima bi ta stranka dobila 23 posto potpore.

Iako prikuplja sve više zastupnika, stranka Milana Bandića ima potporu od samo 4 posto. Slijedi HSS s 3,9 posto, HSU s 3,5 posto potpore, stranka Pametno s 2,6 posto i HNS s 1,8 posto. Toliko ima i stranka Neovisni za Hrvatsku, dok IDS uživa potporu od 1,6 posto, a GLAS od 1,4 posto. 1,3 posto potpore ima stranka Promijenimo Hrvatsku, dok HDSSB ima 1,1 posto potpore. Ostale stranke zajedno imaju 4 posto, a pojedinačno ispod 1 posto. Ovog je mjeseca neodlučnih 7,3 posto.

Kada je riječ o optimizmu građana, on ovoga mjeseca blago raste, iako i dalje većina (69 posto) Hrvata smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Njih 23 posto smatraju da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 8 posto ne zna. U usporedbi s prošlom godinom, to je porast optimista. U 2018. je 19 posto ljudi mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru, dok je bilo 73 posto pesimista.

Njih 64 posto ne podupiru politike Vlade, a podupiru ih 28 posto građana. Osam posto ne zna odgovor na to pitanje.

Potpora opstanku Vlade Andreja Plenkovića je veća nego ranije pa tako čak 81 posto njih misli da će njegova Vlada mandat odraditi do kraja, a samo 15 posto smatra da će doći do prijevremenih izbora. 92 posto birača HDZ-a smatra da će Vlada doći do kraja mandata. To misli i 88 posto birača Mosta, 76 posto birača Živog zida te 74 posto birača SDP-a, javlja Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:18