DRAMA NA IBLEROVU TRGU

SDP PRED BANKROTOM ZBOG PRODAJE LUKSUZNE VILE Oporbena stranka pred potpunim financijskim slomom: 'Čuli smo da se nešto sprema prije tri mjeseca...'

- Još prije tri mjeseca, po prilici, čuo sam da se sprema nešto u vezi s vilom Ferić u Splitu. Ovo za SDP nije ni malo jednostavna situacija. No, ne mogu ništa reći jer nisam vidio spis. Ne znam što točno Državno odvjetništvo pokreće. Moramo detaljno proanalizirati kupoprodajni ugovor da bismo znali gdje smo. Ono što je sigurno, SDP zbog svojih financijskih problema mora svakako odgoditi ovu priču - rekao nam je jedan od čelnih ljudi SDP-a.

Naš sugovornik manje je eksponiran u političkim razračunavanjima po pitanju vodstva stranke, no kako spada u njen vrh, obuhvaćen je obračunima, ali istodobno mora voditi brigu i o stranačkoj blagajni, što je velik izazov. SDP se istrošio u dvije kampanje za parlamentarne izbore, smanjeni su im prihodi iz proračuna jer im se smanjio broj zastupnika u Saboru, izgubili su spor od Slobodana Ljubičića kojem trebaju isplatiti 9,5 milijuna kuna, a sada im još prijeti najmanje tri milijuna eura obeštećenja za splitsku Vilu Ferić.

Radi se o postupku koji inicira Državno odvjetništvo, a čije su premise da SDP 1998. nije bio vlasnik spomenute vile te da je nije mogao prodati. Vila je bila nacionalizirana, a prije osamostaljenja Hrvatske koristio ju je Savez komunista Hrvatske (SKH), da bi je kasnije nastavio koristiti SDP. U zemljišne knjige bila je upisana kao društveno vlasništvo, a SKH je imao pravo korištenja. Sabor je 1997. donio zakon po kojem su sve nekretnine koje je koristio, upravljao njima ili raspolagao SKH, Savez boraca i druge političke organizacije bivše države, a vodile su se kao društveno vlasništvo, postale vlasništvo RH.

Sabor je u roku od godinu dana trebao utvrditi kriterije, a Vlada po njima odrediti koju će od tih nekretnina dati političkim strankama. No, prije nego što je prošlo zakonskih godinu dana, SDP je 1998. zajedno s jednim od članova obitelji Ferić prodao vilu za tri milijuna maraka. DORH ide prema sadašnjim vlasnicima sa zahtjevom za povratom, a oni se mogu obratiti onima od kojih su vilu kupili i tražiti namirenje štete budući da su nekretninu stekli od nevlasnika. Tim nizom brzo bi se došlo do SDP-a.

Jedan od ključnih političara iz toga vremena, HDZ-ov Vladimir Šeks zna da je na političkoj razini bio postignut dogovor između Franje Tuđmana i Ivice Račana da se dogovori aranžman za nekretnine koje je koristio SKH, te da se utvrde kriteriji po kojima će se dio vratiti državi, a dio će dobiti SDP.

- Na tim je temeljima riješena i Kockica - kaže Šeks, misleći na dogovor o zamjeni bivšeg sjedišta SKH na Prisavlju za zgradu na Iblerovu trgu koja je danas sjedište SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:58