SABOR

SDP PRIKUPIO POTPISE ZA POKRETANJE OPOZIVA MINISTRICE DIVJAK 'Očekujemo da Vlada i sama podrži naš zahtjev'

 
Arsen Bauk
 Dragan Matić / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je u petak da su prikupili 31 potpis za pokretanje procedure iskazivanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, a uz zastupnike njegove stranke, zahtjev su potpisali i zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

"Ključno obrazloženje u zahtjevu je u Ustavu koji definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak stanje u svom resoru nazvala je potpunom blokadom. Imali smo najduži štrajk u povijesti i za vrijeme štrajka ministrica je optužila premijera da se igra igara moći sa sindikatima. Smatramo da je ona ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk pa bi bio red da i oni odu“, rekao je Bauk u Saboru.

Kazao je i da njihov zahtjev za opoziv sadržava i dosta činjenica na koje su upozoravali i članovi vladajuće koalicije i nekoliko njihovih citata pa očekuje da Vlada i prije, sama podrži zahtjev za opoziv ministrice Divjak.

Hoće li vladajući staviti ovu točku na dnevni red prije ili poslije ustavne stanke, to je stvar političke procjene ili dogovora parlamentarne većine za koju znamo da ima svoje turbulencije i bez nas, a mi ćemo dodatno pomoći da se saberu i da te turbulencije riješe na način ili da se raspadnu ili da se održe. Nije nam namjera izazivati dodatni raskol u vladajućoj koaliciji jer su se oni u stanju sami toliko posvađati i bez nas, dodao je.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da će se njena stranka pridružiti inicijativi SDP-a za izglasavanje nepovjerenja ministrici Divjak.

"Ministrica je trebala u proračunu osigurati više plaće za učitelje prije nego što je krenula s reformom obrazovanja. Priča sa štrajkom joj je izmakla kontroli, a tu je i odgovornost premijera Plenkovića. Njen grijeh je grijeh nečinjenja, a bit će jako zanimljivo vidjeti kako će premijer braniti ministricu Divjak“, kazala je.

Dodala je da ipak ne očekujem da će se ovaj opoziv raspraviti ove godine nego nakon ustavne stanke u siječnju.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ponovio je kako će njegova stranka također dignuti ruku za odlazak Divjak iz Vlade.

Boris Milošević iz SDSS-a, koji je dio vladajuće koalicije, kazao je da u stranci još o tome nisu raspravljali, ali da misli da Divjak treba ostati u Vladi.

SDP će do kraja dana zahtjev uputiti u saborsku proceduru, nakon čega se automatski uvrštava u dnevni red. Od tada Vladi teče osmodnevni rok za očitovanje, a Saboru najviše 30 dana za raspravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56