NAPAD NA MINISTRE

SDP PRIKUPLJA POTPISE ZA OPOZIV TOLUŠIĆA, MARIĆA I ŽALAC Zahtjev žele uputiti već idućeg tjedna u saborsku proceduru

CROPIX

Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac

Nakon što su se SDP-ovci nedavno pohvalili kako od dosadašnjih sedam zahtjeva za opoziv ministara četvero njih više nisu članovi Vlade, odlučili su si prije ljetne stanke još malo popraviti statistiku u rušenju ministara. Jučer, zadnji redovni radni dan Sabora, započeli su prikupljati potpise za opoziv troje HDZ-ovih ministara: ministricu Gabrijelu Žalac i ministre Tomislava Tolušića i Gorana Marića. Plan im je da zahtjev upute u saborsku proceduru idućeg tjedna.

Smjenu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac tražit će zbog "afere mercedes" i njezinih poslovnih odnosima s Josipom Stojanovićem Jollyem. Razlog je, smatraju, i prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena djevojčica a koja je razotkrila da ministrica vozi automobil bez valjane vozačke dozvolu, odnosno da je vozila iako joj je vozačka istekla gotovo prije godine prije.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušića, pak, drže SDP-ovci, nije zaslužio biti ministar zbog afere roštilj - dubioza oko stambenog objekta većeg od sto četvornih metara kojeg Tolušić opisuje kao objekt za roštiljanje. Kuću u Virovitici u kojoj Tolušić živi u imovinskoj kartici prijavio je s upola manjom kvadraturom.

Sporno je i što je kuću gradila tvrtka "Građevinarstvo Horvat", koja je u županiji radila velike poslove, obnavljala je školu, gradila društveni dom i dom zdravlja, dok je Tolušić bio župan. I ministar državne imovine Goran Marić ima nerazriješenu aferu s privatnom imovinom, stanom u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu čiji je vlasnik postao u sumnjivim okolnostima - navodno zbog zasluga za obnovu franjevačkog Studentskog doma.

- Ako premijer Plenković ne želi da bilo kakve aluzije utječu na rad Vlade, onda bi trebao promijeniti sebe jer je postupkom oko predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prvo na sebe stavio aluziju na neke nepravilnosti. Ne želi da se to riješi, a mi nikako da uspijemo to staviti na dnevni red bilo Odbora, bilo Sabora, poručio je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk komentirajući rekonstrukciju Vlade i izrazivši nadu da će ona biti onakva kako je premijer najavio: da ne želi bilo kakve insinuacije i aluzije na stvari koje bi bile nepravilne.

Nakon konzultacija s Googleom Bauk je ironično zaključio da je budući ministar uprave Ivan Malenica „mlada osoba, Karlo Ressler broj 2, ali ne znači da ga zbog toga treba diskreditirati unaprijed".

U ovakvoj Vladi i s ovakvom parlamentarnom većinom ne može puno, ali neka se trudi.“ Komentirao je i činjenicu da je Lovro Kuščević dao ostavku na cesti, a premijer imenuje njegovog nasljednika na „cesti“ ispred Banskih dvora: „Ovo je na neki način simbolično davanje izjava na cesti, pa možda se za godinu dana nađu, simbolično rečeno, na cesti."

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo