SUKOB U STRANCI

SDP protiv ministra zdravlja: 'Sigurno ćemo mijenjati Ostojićev zakon'

 Davor Pongračić/CROPIX

Prijedlog novog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nije izazvao nesuglasice samo među najvećim partnerima u Vladi, već i unutar SDP-a. Stoga je već jučer bilo jasno da prijedlog koji je ministar zdravlja Rajko Ostojić poslao u Vladinu proceduru, definitivno neće u takvoj verziji idući tjedan biti poslan u Sabor, i to zato jer neka rješenja nisu prihvatljiva upravo SDP-u.

Neugodno iznenađeni

- U SDP-u vjerujemo da će prijedlog zakona biti apsolutno usuglašen unutar koalicije, i to bez izazivanja tenzija - rekao nam je jučer jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Osim HNS-a, koji je već najavio da će, ako sve ostane kao što je predloženo, uložiti amandman kojim će tražiti da pravo na umjetnu oplodnju imaju i žene bez partnera, i u SDP-u su bili, neslužbeno doznajemo, neugodno iznenađeni kada su u medijima vidjeli neka rješenja koja je predložio njihov ministar. U SDP-u navodno uopće nisu politički raspravljali o Ostojićevu zakonu, a neka od rješenja su potpuno suprotna onome za što su se zalagali i koja su ugrađena u njihov prijedlog iz 2008.

- Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji jedan je od važnih zakona koji smo predlagali još dok smo bili u oporbi. Postigli smo standarde ispod kojih ne smijemo ići. Zato taj zakon mora biti polazište za novi zakon! Osim toga, za taj zakon i njegova rješenja dobili smo i povjerenje građana - rekao nam je jučer jedan član vodstva SDP-a. Premda u toj stranci ne žele govoriti koje odredbe iz prijedloga ministra Ostojića su im sporne te će biti promijenjene, dovoljno je usporediti SDP-ov zakon iz 2008., na koji se danas sami pozivaju, i Ostojićev prijedlog.

Najnapredniji u Europi

Ministar Ostojić kaže da je zakon s medicinskog aspekta među najnaprednijima u Europi. No, ne isključuje mogućnost promjena nekih odredbi. - Prijedlog smo uputili na očitovanje i ostalim ministarstvima, zatim će biti raspravljen na Vladinoj koordinaciji, među koalicijskim partnerima, na Vladi i nakon toga u Saboru. Očekujem da će biti argumentiranih prijedloga za poboljšanje zakona s pravnog i sociološkog aspekta - kaže Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:14