OPORBA PROTIV PRISAVLJA

SDP, START I AMSTERDAMSKA KOALICIJA NAJAVILI DA ĆE SLJEDEĆA DVA TJEDNA BOJKOTIRATI HRT Orešković: 'Javna televizija nam je oteta'

HRT
 Boris Kovacev / CROPIX

SDP se pridružio dvotjednom bojkotu HRT-a pod nazivom "Novinarstvo ne damo" koje su pokrenule nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog čak 36 tužbi koje je HRT pokrenuo protiv novinara i drugih medija, priopćeno je u nedjelju iz te stranke.

SDP u tom razdoblju neće sudjelovati u programima HRT-a pojavljivanjem u HRT-ovim emisijama niti davanjem izjava za HRT, a sve u znak snažne podrške tuženim novinarima i medijima, stoji u priopćenju.

- HRT kao javni servis mora služiti javnosti, a ne biti produžena ruka vladajućih. SDP će se uvijek snažno i glasno boriti za slobodu govora, slobodu medija te slobodan rad novinara i zaštitu njihove profesije u cilju zaštite javnog interesa - ističu iz SDP-a.

Iz SDP-a također pozivaju HRT da "što prije povuče nedemokratske i neosnovane tužbe protiv novinara i medija te time pokaže da poštuje Ustav i minimalne demokratske standarde za koje se izgleda i dalje moramo boriti".

Koliko je alarmantno stanje na HRT-u, govori i ocjena Europske federacije novinara, prema kojoj je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi, stoji u priopćenju.

Bojkotu HRT-a pridružila se i Dalija Orešković, predsjednica stranke Start, koja je na Facebooku ustvrdila kako nam je "javna televizija oteta".

- Start se pridružuje bojkotu HRT-a, pokrenutom zbog nakaradnosti situacije u kojoj javna televizija tuži druge medije te njihove, ali i vlastite novinare. HRT nije objektivan i profesionalan javni servis kakav bi trebao biti te nastoji ušutkati novinare i medije koji to ističu kao problem, kao i vlastite novinare koji pokušavaju profesionalno obavljati svoj posao - napisala je Orešković dodavši kako smo "svi svjedoci užasne situacije na javnoj televiziji".

- HRT-ove novinare koji ne idu niz dlaku vladajućima i vrhušci HRT-a marginalizira se, zastrašuje, gase im se emisije te uručuju nezakoniti otkazi... HRT je tužio čak i vlastite novinare, kao i Hrvatsko novinarsko društvo, jer su mu navodno povrijeđeni čast i ime, iako čast i ime onoga što bi trebala biti javna televizija najgrublje vrijeđaju oni koji ju vode, koji gase emisije nepoćudnih novinara, zastrašuju, dijele nezakonite otkaze, uvode cenzuru, tuže novinare i medije, te zanemaruju izvješća o nepravilnostima. Javna televizija nam je oteta, kao što nam je oteta i država. Stoga startovci, zajedno s drugim organizacijama, poručuju da je bilo DOSTA i da se do prosvjeda koji će se održati 2. ožujka, nećemo pojavljivati u HRT-ovim studijima niti davati izjave pred HRT-ovim kamerama, navodi se u statusu Dalije Orešković

U međuvremenu se s priopćenjem javila i Amsterdamska koalicija, koja također ide u bojkot javne televizije.

- Predsjednici stranaka članica Amsterdamske koalicije jednoglasno su donijeli odluku da se naša koalicija priključi desecima udruga, institucija i političkih stranaka koje su odlučile bojkotirati HRT, stoji u priopćenju.

- Unatoč tvrdnjama predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o odličnom stanju sloboda hrvatskih medija, svjedoci smo postojanih i snažnih pritisaka na hrvatske novinare zbog slobodne javne riječ, a posebice na HRT-u. Istodobno, svjedočimo podilaženju HRT-ovih upravljača i urednika vladajućoj politici te nejasnim i nevidljivim centrima moći tako da podnose tužbe protiv vlastitih novinara i drugih medija. Zbog svega toga čelnici stranaka članica Amsterdamske koalicije, kao i kandidatkinje i kandidati Amsterdamske koalicije za EU parlament neće sudjelovati u programima HRT-a gostovanjem u HRT-ovim emisijama niti davanjem pojedinačnih izjava za HRT do okončanja prosvjeda hrvatskih novinara 2. ožujka 2019. godine, navodi se u priopćenju.

- Upravo sada kada smo dio europskog društvenog okruženja i kada kao građani izlazimo na izbore za Europski parlament, nije prihvatljivo da javnost HRT doživljava kao državni, a ne kao javni servis, zaključuje se u priopćenju Amsterdamske koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:16