ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA

SDP U POTPUNOJ TAJNOSTI FORMIRAO PREGOVARAČKI TIM I KRENUO S PRIPREMAMA ZA IZBORE 'Mi rastemo, HDZ stagnira, formirat ćemo novu Vladu'

 CROPIX

Predsjedništvo SDP-a u subotu je započelo pripreme za prijevremene izbore i formiralo tročlanu skupinu zaduženu za dogovore o potencijalnim koalicijama s drugim političkim strankama. Glavni član pregovaračkog tima je Rajko Ostojić, jedan od najbližih suradnika Davora Bernardića, a tu su još Siniša Hajdaš-Dončić i Zvane Brumnić, Glavni tajnik SDP-a.

- HDZ je izazvao sadašnju krizu i kriza će trajati sve dok je HDZ na vlasti. Iako ima najveću potporu, HDZ stagnira, a SDP se konsolidira te počinje rasti i uvjeren sam da s našim saveznicima možemo pobijediti i formirati buduću vladu. U tome smo otvoreni za suradnju sa svima, osim, naravno, HDZ-om - rekao je visoki dužnosnik Socijaldemokratske partije.

Formiranje pregovaračke skupine obavljeno je u potpunoj diskreciji, tako da o ovoj odluci Predsjedništva nisu obaviješteni mediji, ali ni članovi Glavnog odbora SDP-a, koji su se istog dana okupili u sjedištu stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu.

Ostojić i Brumnić nedavno su vodili pregovore koji su urodili podrškom SDP-a kandidaturi Anke Mrak-Taritaš za gradonačelnicu Zagreba i koalicijskom listom s HNS-om, a Hajdaš-Dončić je bivši ministar i jedan od najutjecajnijih socijaldemokratskih političara. Ova trojka već je počela razgovarati s predstavnicima raznih stranaka, potvrda je koju je dobio Jutarnji list. Cilj je stvaranje nove koalicije i izazivanje prijevremenih izbora jer je očito da neće biti preslagivanja u Saboru.

Pitanje HNS-a

Ustvari, nema puno nepoznanica jer su HSS i HSU čvrsto uz SDP, međutim, to su slabe stranke s nekoliko zastupnika. Ostojić namjerava uime Bernardića i SDP-a ponuditi koaliciju HNS-u i IDS-u, međutim, na Iblerovu trgu vlada skepsa oko uspjeha u ovom slučaju. To se posebno odnosi na HNS u kojem - prema našem izvoru - Ivan Vrdoljak i tajnik Srećko Ferenčak javno kritiziraju Vladu Andreja Plenkovića, a u stvarnosti opstruiraju rušenje HDZ-ove vlasti. Ipak, u SDP-u smatraju da će u HNS-u, u slučaju novih izbora, procijeniti da će bolje proći kao dio velike koalicije nego u savezu s IDS-om i manjim strankama.

Novost je da se u SDP-u spremaju i na pregovore s Mostom, makar još nema dogovora o tome kada bi počeli. Odbacuje se i Vrdoljakova izjava da se u SDP-u trebaju sjetiti kako su Božo Petrov i mostovci prevarili Zorana Milanovića i sklopili dogovor s Tomislavom Karamarkom i HDZ-om. U SDP-u će reći da je to prošlost, uostalom, slično je u nedjelju izjavio Peđa Grbin, koji je blizak s Milanovićem.

- Most je raskinuo s HDZ-om, čime je pokazao da neće podržavati korupciju, a to je i naš stav. Osnova politike SDP-a je Deklaracija o dobrom društvu i ako u Mostu podržavaju ova načela, mi smo spremni na suradnju. Znam da je Most heterogen i postoji lijevo krilo koje vodi Ivan Kovačić iz Omiša, ali i dio koji je prilično klerikalan, međutim, smatramo da je moguća suradnja sa strankom Bože Petrova - kažu u SDP-u.

Izborna platforma

Počekom ožujka predsjednik SDP-a Davor Bernardić potpisao je u Koprivnici Deklaraciju o dobrom društvu s čelnicima HSS-a, HSU-a, Laburista i stranke Naprijed Hrvatska. Potpisnici su se obvezali da će se zalagati za slobodu svih građana, ljudska prava, društvo jednakih mogućnosti, antifašističke temelje državnosti, jaku socijalnu državu, otvaranje novih radnih mjesta, za radnike i zaštitu radničkih obitelji, za partnerstvo sa sindikatima i poslodavcima, učinkovitu javnu upravu i pravosuđe te provođenje cjelovite kurikularne reforme. Iako se radi o načelnom dokumentu, Deklaracija predstavlja SDP-ovu izbornu platformu.

Ali, najprije, u srijedu, treba srušiti Zdravka Marića, što mogu samo uz pomoć zastupnika manjina. U SDP-u su ovih dana razgovarali s Miloradom Pupovcem, koji, čini se, nije za rušenje Plenkovićeve Vlade i nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05