NAJKASNIJE U PONEDJELJAK

SDP U SABORSKU PROCEDURU ŠALJE INTERPELACIJU O RADU VLADE ZBOG PROPALE KUPNJE AVIONA F-16 BARAK 'U glasanju očekujemo potporu drugih stranaka'

Arsen Bauk
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u četvrtak je najavio da će njegova stranka najkasnije do ponedjeljka u saborsku proceduru poslati interpelaciju o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

„Interpelacija je gotova. Za samo podnošenje interpelacije nećemo tražiti potporu drugih stranaka jer je za to potrebno samo deset posto zastupnika, ali je u glasanju očekujemo. To što kolege iz Mosta kažu da su očekivali poziv da nam se pridruže u interpelaciji, da je riječ o zahtjevu za opoziv, onda bi bilo logično da se okupimo i imamo zajedničku akciju, a kada je riječ o interpelaciji kojom se predlažu određeni zaključci, doprinos mogu dati kroz predlaganje drugih zaključaka“, kazao je Bauk.

Na pitanje li fijasko s nabavom aviona pao u drugi plan zbog afere s ministrom Tomislavom Tolušićem, Bauk je odgovorio da „sasvim sigurno ako imate nešto što može odvući medijsku pažnju, onda se može reći da je zbog toga medijska pažnja za taj slučaj nešto manja“.

„Na onima koji smatraju da bi trebala biti nešto veća je da se pobrinu za to, da pričaju o tome, a ne o ovoj aferi. Ali ne želim vjerovati da je afera s Tolušićem namjerno puštena da bi zasjenila propast nabave aviona“, ocijenio je.

Upitan vjeruje li vladajućima kada kažu da je to bio udar na institucije, kazao je da „ako je riječ o falsifikatu i podmetanju, moglo bi se o tome govoriti, ali tako bi se svaka inicijativa koja u sebi ima svjesno obmanjivanje javnosti mogla nazvati udarom na institucije, počevši od šatora u Savskoj pa nadalje, ali tome uopće ne želim davati pozornost“.

„Temeljem izmjene Poslovnika imamo mogućnost interpelaciju u jednom trenutku staviti na dnevni red, a ako predsjednik Sabora misli da je naša interpelacija promašena jer smo napisali hrpu gluposti, onda će to vjerojatno staviti što prije da javnosti odmah pokaže kakvi smo diletanti“, odgovorio je Bauk na pitanje kada očekuje da će se raspravljati o njihovom prijedlogu.

Bauk smatra da vladajući čvrsto 'prema van' stoje iza ministra obrane Damira Krstičevića. „Zadatak je svih koalicijskih partnera prema van da čvrsto stoje iza svih ministara u Vladi, a što se događa unutar njihovih redova, možemo samo nagađati. Očekujem da će čvrsto stajati iza ministra dok ne odluče da ne stoje. Stajali su oni čvrsto iza mnogih ministara koji su danas bivši, a to vrijedi za bilo kojeg pa tako može vrijediti i za ministra Krstičevića. To nije naš fokus. U ovom trenutku naš je fokus da se utvrdi puna istina o tome i da eventualni sljedeći proces bude transparentan", rekao je Bauk.

Najavio je da će u jednom od zaključaka tražiti i da se saborski Odbor za obranu malo više uključi u novi postupak nego do sada.

Bauk je komentirao i činjenicu da je SDP-ova vanjska članica saborskog Odbora za obranu i predsjedničina Vijeća za obranu Željka Antunović dala za pravo Krstičeviću i smatra da nije pogriješio, istaknuvši da je „njeno pravo da tako misli“.

„Gospođa Antunović bila je jedna od boljih ministrica obrane koje je Hrvatska imala i njen stav treba uzeti s određenim uvažavanjem, a pitanje je je li ga izrekla na osnovu svih informacija, jer mi se čini da ga je iznijela prije nego što je obznanjeno da su kontakti američke strane s hrvatskom bili češći i intenzivniji nego što se to željelo prije prikazati. No, istina, neobično je da ima stav dijametralno suprotan SDP-ovom“, zaključio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:48