MIJENJANJE PRAKSE

SDP UPUTIO PISMO JANDROKOVIĆU Traže da Sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa: 'Ostala nam je još 81 neraspravljena točka'

Arsen Bauk
 Goran Mehkek / CROPIX

Klub zastupnika SDP-a u ponedjeljak ujutro zatražio je da Sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk uputio je pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem traži da se nastavi aktualna, 16. sjednica koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja.

SDP-ovci traže da Sabor zbog epidemije koronavirusa zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka.

U Baukovom pismu se podsjeća da se na dnevnom redu nalazi još 81 neraspravljena točka. Pritom se napominje da je njihov Klub zastupnika u petak, 27. ožujka u saborsku proceduru uputio još devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi. Ističe da bi te zakonske prijedloge trebalo čim prije raspraviti na plenarnoj sjednici.

Za 1. travnja je zakazana sjednica Predsjedništva Sabora, a SDP-ovci predlažu da se na njoj donese pet odluka.

Prva je da će 16. sjednica Hrvatskog sabora nastaviti s neprekinutim radom i nakon 3. travnja sve dok traje epidemija koronavirusa, druga da će se plenarna sjednica održavati do daljnjeg svaki tjedan od ponedjeljka do petka.

Treći zaključak koji predlažu je da prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imaju točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom.

Nadalje traže da se broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja sjednice određuje po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po Klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu.

Zadnja točka je da se sjednice radnih tijela i Predsjedništva Sabora u izvanrednim okolnostima mogu održavati i putem videokonferencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:56