KORONAKRIZA

SDP ZAHTIJEVA DA SE NA KORONU TESTIRA SVE ZDRAVSTVENE RADNIKE Predlažu i formiranje punktova za dijeljenje zaštitne opreme građanima

Rajko Ostojić
 Damjan Tadic / CROPIX

Savjet za zdravstvo SDP-a izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem njihovog prijedloga o većem broju testiranja zdravstvenih djelatnika od strane nadležnih te pozvao da se testira sve zdravstvene djelatnike, one na prvim crtama obrane, navodi se u subotnjem priopćenju iz SDP-a.

Upozorili su i da je nužno da se što prije nabavi potrebna zaštitna oprema, koja već neko vrijeme manjka zdravstvenom sustavu.

- Broj zaraženih raste iz dana u dan, no što moramo je izdržati, broj učiniti što manjim, ostati doma, pratiti i slušati savjete struke i Stožera kako bi sačuvali zdravstveni sustav koji je sada od nacionalne važnosti, istaknuo je doktor Rajko Ostojić, još jednom se zahvalivši svim zdravstvenim radnicima, onima na prvoj crti obrane, našim herojima.

- Kao što smo u nekoliko navrata inzistirali, pojačano je testiranje zdravstvenih radnika, iako smo mišljenja da i dalje unutar zdravstvenog sustava, pogotovo bolnica, moramo testirati gotovo sve kako bi što bolje i duže održali tzv. ‘korona free zone’. Ta ponavljanja se moraju ponavljati u zadanim intervalima, istaknuo je Ostojić.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a doktor Danko Velimir Vrdoljak pozvao je na osiguravanje liječenja drugih teških bolesnika, kao što su to djeca, srčani bolesnici, onkološki bolesnici, teški kronični bolesnici. Smatra da se hitno moraju stvarati ‘spotovi’ za njihovo liječenje, a ako je potrebno i mobilizirati privatni sektor u izvanrednim trenucima.

- Svjedoci smo kako se u posljednje vrijeme dižu cijene maskica, dezinfekcijskih sredstava i hrane. Svi zajedno se moramo založiti za beskompromisnu borbu protiv bilo kakve vrste profiterstva, pogotovo u ovakvim vremenima kada je pomoć najpotrebnija bolesnima, slabima, siromašnima i samima. Predlažemo da se to karakterizira kao ratno profiterstvo, rekao je Vrdoljak.

Doktor Saša Srića upozorio je na nedostatak zaštitne opreme.

- Zdravstveni radnici moraju biti maksimalno zaštićeni, jer, ponavljamo, oni su najizloženija skupina, a bez njih ćemo biti izgubljeni. Važno je rotiranje medicinskog osoblja i adekvatna zaštita FFP2 i FFP3 maskama i običnim kirurškim maskama koje su prvenstveno namijenjene zaraženima da ne šire virus, ali i zdravstvenim djelatnicima, policiji, ljekarnicima, vatrogascima, prodavačima, ali i građanima, upozorio je Srića.

SDP-ovci sugeriraju stvaranje punktova za dijeljenje zaštitne opreme za građane, a to su prvenstveno maske i dezinfekcijska sredstva, kako bi pomogli onima koji ne mogu do nje.

- Svjedoci smo teških vremena i iskušenja u kojima se nalazimo, moramo biti hrabri i jedinstveni u borbi protiv ove situacije. Pobijedit ćemo i nadam se izaći jači iz ove situacija, za kraj je istaknuo Ostojić, kako su priopćili iz SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:00