AUSTRIJSKI KANCELAR

SEBASTIAN KURZ PROGOVORIO O SKUPU NA BLEIBURGU 'To je događaj koji organizira Crkva u Hrvatskoj. Nemam ovlasti zabraniti komemoraciju'

Sebastian Kurz
 Omar Marques / Profimedia, Abaca

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak je izjavio kako on nema ovlasti zabraniti svibanjsku komemoraciju u Bleiburgu koja je postala magnet za poklonike ustaškog režima i simpatizere krajnje desnice, pišu austrijski mediji.

- Riječ je o događaju koji organizira Crkva u Hrvatskoj. To znači da odluku o obilježavanju nije donijela niti savezna vlada, niti vlada Koruške, rekao je Sebastian Kurz novinarima uoči tradicionalnog komemorativnog okupljanja u Bleiburgu 12. svibnja u austrijskoj pokrajini Koruškoj.

- Ukoliko se dogodi kršenje austrijskih zakona, naravno da će vlasti reagirati vrlo odlučno, ipak je dodao Kurz, a prenose austrijski mediji.

Premijer Koruške Peter Kaiser izjavio je u utorak za državni radio da bi Austrija morala zabraniti isticanje ustaških simbola na isti način kao što je izvan zakona stavila uporabu nacističkih simbola.

I premijer Andrej Plenković danas se osvrnuo na neke najave da bi regionalna vlast u austrijskoj Koruškoj mogla zabraniti komemoraciju u Bleiburgu zbog ustaških simbola. Na upit treba li zato odustati od pokroviteljstva hrvatskog Sabora nad tom manifestacijom, Plenković je rekao da ne vidi razloga da se ne nastavi pokroviteljstvo Sabora, ali da se sudionici okupljanja na Bleiburgu moraju pridržavati zakona Republike Austrije.

Austrijski Dokumentacijski centar za austrijski pokret otpora, koji se bavi dokumentiranjem nacizma i neonacizma, nazvao je okupljanje u Bleiburgu najvećim fašističkim skupom u Europi, a takav su izraz preuzeli brojni europski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11