ALARMANTNI PODACI

Šef 3. maja u 30 dana spiskao više nego šef Brodosplita u 2009.

 Davor Žunić/CROPIX

RIJEKA - Alarmantni podaci o 430.000 kuna koliko je uprava 3.maja potrošila na reprezentaciju u prošloj godini, ipak izgleda nisu praksa i u drugim brodogradilištima gubitašima. Za razliku od Željka Starčevića, prvog čovjeka najvećeg kvarnerskog brodogradilišta s 3000 zaposlenih i preko 2 milijarde kuna dugova, njegovi kolege, sudeći prema dostavljenim na podacima, daleko skromnije troše novac svojih kompanija.

Srđan Kovač predsjednik uprave Brodosplita u cijeloj godini na reprezentaciju je potrošio upola manje nego Starčević u samo jednom mjesecu. Prema mjesečnom izvodu kojeg smo dobili iz 3.maja Starčević je primjerice u rujnu prošle godine u poznatim riječkim i kvarnerskim restoranima sa svojim gostima "pojeo" 49.480 kuna.

U cijeloj godini prema dobivenim ispisima iz evidencije troškova reprezentacije prvi čovjek najvećeg dalmatinskog brodogradilišta na račun tvrtke u restoranima je ostavio tek 19.223 kune. Njegov zamjenik Klarić, također u 2009. za istu stavku potrošio je 10.594 kune, a direktor Brodogradilišta specijalnih objekata Damir Arapović 23.057 kuna.

– Nitko u Brodosplitu nema službenu kreditnu karticu, pa tako niti ja.

Čim sam došao ukinuli smo i praksu svečanih porinuća, domjenke, poklone, nikada ne koristimo usluge rent-a-cara. Dakle taj smo trošak sveli doista samo na nužno a to su situacije kada nam nekoliko puta godišnje dođu poslovni partneri pa ih počastimo ručkom, kaže Kovač. U Brodotrogiru, bar tako govore dostavljeni podaci, također dosta pažljivo barataju novcem reprezentacije.

Direktor Mateo Tramontana po toj je stavci u cijeloj prošloj godini potrošio 50.000 kuna no ako se iz te svote izuzme dnevna štampa, cvijeće, proizlazi da je u restoranima ostavljeno oko 30.000 kuna. Karlo Radolović, član uprave Uljanika, jedinog brodogradilišta koje posluje bez gubitaka, kaže da nikada nitko u zadnjih 25.godina nije imao na raspolaganju službenu karticu a njihov se trošak reprezentacije svodi na ručak sa članovima nadzornog odbora nakon sjednica, a to znači do pet puta godišnje.

Inače u riječkom 3.maju veliku je prašinu digla informacija o rastrošnosti njihovog direktora, o čemu je kao i drugim detaljima o navodnim sumnjivim radnjama a vezanim uz plaćanje kooperanata i dobavljača, javnost, nadzorni odbor, resorno ministarstvo te premijerku Kosor pismeno izvijestila predsjednika radničkog vijeća Nada Jelinić-Starčević.

Inače bivša supruga predsjednika uprave. Da nije u pitanju osobni i obiteljski obračun tvrdi povjerenik sindikata metalaca u 3.maju Juraj Šoljić, također član RV-a, koji kaže da su provjeru svih tih podataka tražili od NO-a, a kada odgovore nisu dobili obratili su se i na druge adrese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:51