ZVONKO KUSIĆ

ŠEF AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI KOD STANKOVIĆA 'Preporuke Vijeća za prošlost kritiziraju i ljevica i desnica, to znači da smo na dobrom putu'

Zvonko Kusić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Gost ovotjednog izdanja HRT-ove emisije Nedjeljom u dva bio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

Komentirao je odluku Vijeća za suočavanje s prošlošću o korištenju pozdrava 'Za dom spremni' rekavši da ima dosta paušalnih ocjena dokumenta koji je Vijeće, kojemu je on predsjedao, iznjedrilo.

Govoreći o sedam izdvojenih mišljenja, rekao je da se svi odnose samo na jedan pojam - zvijezdu petokraku.

- Oni su željeli da bude apsolutno smještena u istu kategoriju sa ustaškim znakovljem, dodao je.

Mišljenja je da je Vijeće postiglo veliki uspjeh.

- Uspjelo je producirati jedan dokument koji je staloženo, maksimalno koliko je moguće bez ideologije, bez emocija, spustiti na činjenice i proizvesti dokument koji nije idealan, ali je realan. I ove kritike s lijeve i desne strane su pohvala Vijeću, to znači da smo na dobrom putu, taj dokument je za budućnost, za mlade naraštaje, rekao je Kusić.

- Prvi put u povijesti komunistički su simboli proglašeni spornim, a komunistički zločini koji su bili često prikriveni i nisu bili osuđivani, prvi put su stavljeni u kategoriju spornih, istaknuo je Kusić.

Govoreći o radu Akademije, Kusić je rekao kako ona nikada u povijesti nije bila otvorenija nego sada. Tvrdnju urednika Stankovića da se Akademija ne bavi bitnim temama, akademik je opovrgnuo.

- Nigdje se nismo toliko angažirali kao u pravosuđu, izjavio je.

Rekao je da je problem u tome što mediji prate samo teme od kojih mogu napraviti spektakl. Dodao je i da neće izići sa stavom o Istanbulskoj konvenciji jer je ona ušla u područje svjetonazora, stvorila su se dva tabora.

Na pitanje Stankovića o tome zašto je HAZU reagirao na osudu generalu Praljku, Kusić je rekao kako HAZU nije rekao da ne priznaje presudu Haaga, ali da su se morali očitovati zbog zabrinutosti položajem Hrvata u BiH.

Odgovorio je na kritike Ivice Puljka i Ivice Đikića rekavši kako daju paušalne izjave te da uopće ne razumiju što HAZU radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28