ZA 300 MILIJUNA KUNA

ŠEF FINANCIJA LALOVAC MOŽE TRLJATI RUKE Još nitko ne zna zašto, ali skočili su prihodi od PDV-a

Zagreb, 080514.Markov trg.Redovita sjednica Hrvatske vlade.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prihodi od poreza na dodanu vrijednost su 5. veljače ove godine iznosili 3,8 milijardi kuna i bili su za 300 milijuna veći u odnosu na isto razdoblje 2014. To su neslužbeni podaci Ministarstva financija koji bi mogli upućivati na veću potrošnju građana, ali u Ministarstvu ističu kako je još prerano za zaključke dok se ne vidi je li možda došlo do nekih velikih jednokratnih zakasnjelih uplata ili povrata poreza, piše Slobodna Dalmacija.

Treba napomenuti i kako je prvi lanjski mjesec bio iznimno loš kada su posrijedi proračunski prihodi, kao i da je stopa poreza na turizam bila 10, a ne 13 posto. Međutim, kada se uzme u obzir da je u međuvremeno došlo do blagog pada općih cijena, kao i pada cijena goriva, moglo bi se zaključiti kako se ipak u prvome mjesecu ove godine počinju događati pozitivni trendovi.

To donekle pokazuje i blag rast prihoda od fiskalizacije od 0,2 posto na godišnjoj razini u siječnju 2015.. Podaci za prvih pet dana veljače govore, pak, da prihodi od fiskalizacije rastu po stopi od 2,3 posto, pa ako i dođe do smanjenja rasta u nastavku mjeseca, on bi ipak mogao iznositi oko jedan posto ili više. A to bi onda mogao biti daljnji znak povećanja potrošnje.

Zanimljivo je da su prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom mjesecu na godišnjoj razini bili veći za malih 20 milijuna kuna (narasli su s 1,744 milijarde kuna na 1,765 milijardi kuna), što bi jedino moglo doći od veće naplate doprinosa, jer je teško pretpostaviti da je broj zaposlenih bio veći.

Naime, u prosincu 2014. broj zaposlenih bio je za 17 tisuća manji u odnosu na isti mjesec 2013., a sve prognoze govore kako će u ovoj godini zaposlenost stagnirati. No, dobro je znati da su prihodi od mirovinskih doprinosa stabilni, a u Ministarstvu nam nisu dali i informaciju o stanju doprinosa za zdravstvo, jer čekaju izvješće HZZO-a, koje se od 1. siječnja izdvojilo iz proračuna.

Nismo uspjeli dobiti ni podatke o prihodima od trošarina na naftu, ali imamo informaciju kako su prihodi od trošarina za duhan pali s 527 milijuna kuna u siječnju 2013. na 320 milijuna kuna ove godine, što je vjerojatno posljedica pada potrošnje duhana, ali i veće potrošnje rezanog duhana, javlja Slobodna Dalmacija .

BDP raste a da mi to i ne znamo

Uz podatak o rastu prihoda od PDV-a, valja izdvojiti i činjenicu da je vrijednost CEIZ indeksa u prosincu 2014. ostala ista u odnosu na studeni, ali je u četvrtom kvartalu prošle godine došlo do blagog rasta od 0,5 posto.

To bi moglo upućivati na rast BDP-a u tom tromjesečju i najavu izlaska iz recesije, no analitičari EIZ-a ističu da su su i “ranije tijekom recesije postojala sporadična tromjesečja u kojima su i CEIZ, a onda i BDP, bilježili pozitivnu tromjesečnu stopu promjene”.

Inače, CEIZ je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu.

Zamrzavanje franka ‘pod istragom’

Kako neslužbeno doznajemo, Odbor Europske unije za ekonomiju i financije (EFC) od hrvatske je Vlade zatražio da se savjetuje s Europskom komisijom oko konačne odluke o rješavanju problema građana koji imaju stambene kredite u švicarskom franku.

Podsjetimo, Austrija je zatražila očitovanje Odbora nakon što je Milanovićeva Vlada zamrznula kreditni tečaj kune u odnosu na franak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51