JOSIP PERIŠA

ŠEF GL. ODBORA HVIDRE O PUPOVCU 'On je zloćudni tumor na najosjetljivijem dijelu RH. Mi ovih dana imamo igre ratnih veterana, pripremamo odgovor'

Josip Periša, šef Glavnog odbora Hvidre (lijevo) i Milorad Pupovac (desno)
 CROPIX

Predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša rekao je za N1 televiziju da ta udruga smatra da Milorad Pupovac u Hrvatskoj provodi "velikosrpsku politiku" te da je "zloćudni tumor na najosjetljivijem dijelu tijela Republike Hrvatske".

"Njegovi ponovni istupi i izjave slovenskom Delu vrve još jednom nizom netočnih, neistinitih izjava koje optužuju i dijele packe hrvatskim građanima i Republici Hrvatskoj. Vežući se na ćirilicu, na ugroženost Srba u Hrvatskoj - način na koji se on obraća i na koji osuđuje Hrvatsku vani, smatramo da to nije primjereno i za nas je to neprihvatljivo", rekao je Periša. "Pupovac je zloćudni tumor na najosjetljivijem dijelu tijela Republike Hrvatske", dodao je.

Periša je također rekao da će se zbog Pupovčevih izjava slovenskom Delu priopćenjem obratiti hrvatskoj javnosti i Vladi Republike Hrvatske. "Milorad Pupovac djeluje i radi u Hrvatskoj, i uzmemo li u obzir da on radi kao izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu, mislim da je to jako zabrinjavajuće, s obzirom na stavove koje je iskazao. Smatramo da on provodi velikosrpsku politiku u Hrvatskoj", dodao je.

Periša se dotaknuo je odnosa predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prema Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci i Pupovcu, odnosno ostanku Pupovca u vladajućoj koaliciji.

"Od premijera ste vidjeli da ostaje pri tome da Pupovac sam odlučuje ostaje li u koaliciji ili ne, što ne smatramo dobrim. Smatramo da se Milorad Pupovac nije ispričao i prošli smo tjedan od Državnog odvjetništva tražili da procijeni ima li elemenata kaznenog djela u njegovim zadnjim izjavama u Sarajevu, s obzirom da se Državno odvjetništvo nije očitovalo", rekao je.

"I u zadnjim izjavama možemo vidjeti elemente ugrožavanja ugleda Hrvatske u inozemstvu, jer smatramo da su svi njegovi navodi u intervjuu netočni i lažni. Smatramo i da je ružno da on latentno i trajno prokazuje ustaše koje nitko ne vidi, a zapravo četnike koji su velikim dijelom članovi njegove stranke on ne vidi. On osuđuje katoličku crkvu, ali ne osuđuje pravoslavnu, a znamo kako je ona djelovala tijekom Domovinskog rata. Naše inzistiranje je da Državno odvjetništvo mora izaći i jasno kazati ima li elemenata kaznenog djela. Ako ne iziđe, smatramo da Pupovac nije jednak pred zakonom kao i drugi građani Hrvatske i da je to na neki način poziv na anarhiju. Zašto se drugi zatvaraju, a kada je on u pitanju ne može se niti provjeriti ima li elemenata kaznenog djela ili ne."

Periša je konstatirao da i Hvidra s trenutnom koalicijom od početka nije bila sretna.

"Što se tiče koalicije, pretpostavljamo da je to stvar politike, ali mi smo udruga građana i sigurno se nećemo uplitati u političke odnose na državnoj razini, ali će nam to biti dobar pokazatelj za ubuduće. SDSS po nama, na ovakav način i provodeći ovakvu politiku, nije poželjan partner. Smatramo da nije dobrodošao, jer nije stranka s kojom bi se trebalo surađivati. U narednom ćemo periodu znati odgovoriti na sve ove izazove, i odgovori će biti oštri, ako ne i oštriji nego izjave Milorada Pupovca", rekao je.

Kad je riječ o spomenutom odgovoru Periša je rekao da će Hvidra za sada ostati suzdržana, ali da to ne znači da o njemu ne razmišljaju i da ga pripremaju. "Krajem tjedna imamo igre ratnih vojnih invalida u Makarskoj, gdje će sudjelovati tisuće ratnih vojnih invalida, gdje će biti predsjednici svih temeljnih, županijskih organizacija. Mi u Makarskoj možemo održati i mini sabor, jer su to sve naši izaslanici, i tamo ćemo raspravljati o tome i donijeti odluku. Nakon idućeg tjedna izaći ćemo sa svojim stavom", rekao je Periša.

Periša kaže da su sve opcije otvorene, te da je Hvidra "za dijalog". "Čak smo i za javnu debatu s Miloradom Pupovcem, da vidimo što to njega žulja u Hrvatskoj. Sigurno da razgovor nema alternativu. Mi smo za taj razgovor, ali Pupovac današnjim izjavama u Večernjem listu pokazuje da drugačije govori kod kuće nego vani, kao podvojena ličnost. Vjerujemo da provodi projekt SANU2 Dobrice Ćosića i da je on produžena ruka politike Velike Srbije", kazao je Periša.

Periša drži da institucije trebale reći je li SDSS poželjna stranka u Hrvatskoj.

"Zato i upiremo prste u Državno odvjetništvo. Izjave Pupovca su dobile podršku na svim tijelima SDSS-a, što znači da je to slika cijele stranke. Ukoliko je to mišljenje cijele stranke, želimo da se očituje Državno odvjetništvo. Ako ima elemenata kaznenog djela, sigurno da ne bi bili poželjni i da bi trebali biti procesuirani jednako kao i svi drugi građani Hrvatske", zaključio je Josip Periša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:16