OŠTRIJE MJERE

ŠEF HBK PAPI FRANJI PREDLAŽE IZMJENU CRVKENOG KAZNENOG PRAVA 'Za bilo kakvo zlostavljanje maloljetnika ili zataškavanje svećenike razriješiti službe'

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije istaknuo je kako bi automatsko izbacivanje iz kleričkog staleža trebalo biti dio nadopune crkvenog kaznenog prava
Nadbiskup Želimir Puljić
 Jure Mišković / CROPIX

“I dodao bih na koncu potrebu promjene ili nadopune crkvenoga kaznenog prava za koje bih poželio da bude takav da za bilo kakvo zlostavljanje maloljetnika ili zataškavanje slučajeva uslijedi automatsko otpuštanje iz kleričkog staleža.”

Ovakav prijedlog iznio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, samo nekoliko dana uoči odlaska u Vatikan na susret pape Franje i predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta o temi seksualnog zlostavljanja u Crkvi i njegove prevencije.

Nadbiskup Puljić je prijedlog iznio 48. svećeničkoj skupštini Zadarske nadbiskupije 13. veljače u svom izlaganju “Skandali zlostavljanja, neke informacije i smjernice za postupanje” i pravo je pitanje hoće li ga predstaviti na susretu sa 190 sudionika iz cijelog svijeta koji počinje sutra, a traje do nedjelje i na kojem će brojni biskupi i redovnički poglavari i poglavarice uz molitvu, svetu misu, predavanja i rad u skupinama slušati i svjedočenja žrtava koje su kao maloljetne osobe bile seksualno zlostavljanje od klerika.

Prvi koraci

Iz spomenutog izlaganja može se iščitati da je potrebno provesti nove smjernice u prevenciji seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi kako se ta “pošast zlostavljanja ne bi proširila”.

Prema tim smjernicama, u sjemeništima će se uz odgojno-obrazovne teme govoriti i o nastranom i patološkom ponašanju klerika, o tom istom problemu govorit će se svećenicima na susretima i skupovima, dok bi se o temi zlostavljanja djece trebalo otvoreno pričati i s roditeljima. Sam Puljić predlaže da s roditeljima razgovaraju “ljudi od struke i vjernici”. Osim toga, naveo je kako se treba raditi na suradnji Crkve i civilnog društva u zaštiti djece.

Inicijativa iz Vatikana

- Kada slušamo ili čitamo patnju i prazninu onih koje su klerici zlostavljali, njihovu opravdanu ljutnju i bijes, kao i nepovjerenje prema Crkvi, osjećamo ujedno sram i stid zbog vlastitih kolega koji nisu bili pastiri Božji, već su zloupotrijebili svetu službu i oštetili najslabije - poručio je zadarskim svećenicima nadbiskup Puljić.

Kao priprema za sam vatikanski susret, organizacijski odbor u kojem sjedi i čikaški kardinal Blase Cupich koji ima hrvatske korijene, svakom predsjedniku biskupske konferencije uputio je pismo te šest pitanja vezanih za seksualno zlostavljanje maloljetnih. Jedno od glavnih pitanja u tom dokumentu bilo je “kako ste vi kao biskupska konferencija odgovorili na seksualna zlostavljanja maloljetnika od strane klerika”, a na to pitanje su nadbiskup Puljić, kao i ostali, morali dati odgovor do kraja siječnja.

Što je nadbiskup Puljić odgovorio, nije poznato, kao što nije poznato ni je li se u svojoj nadbiskupiji prije odlaska u Vatikan susreo sa žrtvama seksualnog zlostavljanja. Takav susret od predsjednika biskupskih konferencija zatražio je još krajem prošle godine organizacijski odbor sastanka o zaštiti maloljetnika u Crkvi. Primjerice, Talijanska biskupska konferencija objavila je kako se njihov predsjednik kardinal Gualtiero Bassetti susreo s dvije žrtve zlostavljanja u Rimu te kako su krajem prošle godine pri Glavnom tajništvu osnovali Nacionalnu službu za zaštitu maloljetnika. Osim toga, ta biskupska konferencija zatražila je od svake regionalne biskupske konferencije da se imenuje odgovornog biskupa koji će brinuti o ovim pitanjima.

Sličan prijedlog o osnivanju stručnog povjerenstva iznio je i HBK u Smjernicama iz 2013., no nije poznato je li uopće osnovano. Prije samog odlaska u Vatikan nadbiskup Puljić je u intervjuu za HKR rekao da je “zlostavljanje u Crkvi za vjernike izuzetno sablažnjivo”.

- Mi se ponekad možda čudimo i žalimo što smo tako izloženi linču pojedinih medija. Ali neka. Crkva mora biti najčišća, premda se u njoj, kako sam već nekoliko puta rekao, događa najmanji postotak takvog zlostavljanja - rekao je nadbiskup Puljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:19