OSUDA DIVLJANJA

ŠEF HDZ-a BiH 'Onaj tko se usudio doći u Mostar i zapaliti hrvatsku zastavu mora odgovarati'

Dragan Čović ocijenio je da je socijalni bunt u Bosni i Hercegovini zloupotrijebljen i iskorišten kako bi se krenulo brutalnim napadima na institucije države
 Branimir Boban / CROPIX

SARAJEVO - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je da je socijalni bunt u Bosni i Hercegovini zloupotrijebljen i iskorišten kako bi se krenulo brutalnim napadima na institucije države.

U intervjuu što su ga u utorak objavile banjalučke "Nezavisne novine", Čović je izjavio kako je posebice znakovito to što su napadnute isključivo institucije županija u dijelovima Federacije BiH s bošnjačkom većinom što se onda, po njegovim riječima, pokušalo prenijeti na područja gdje su većinom Hrvati.

"Onaj tko se usudio doći u Mostar, zapaliti hrvatsku zastavu, zbog toga će snositi posljedice bez obzira tko ga je poslao i koliko je bilo onih koji su ga podržavali. Imam dojam da su željeli brzo stvoriti anarhiju", kazao je Čović, dodajući kako je i predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića izvjestio da su tijekom nereda u tom gradu uništavani kipovi Gospe, raspela i nacionalni simboli.

DANAS NOVI PROSVJEDI 'Izlazit ćemo na ulice sve dok federalna Vlada ne preda ostavke'

Čović je istaknuo kako su osim Milanovića i svi drugi visoki dužnisnici iz Hrvatske zvali i raspitivali se o zbivanjima u BiH i Mostaru, uključujući predsjednika Ivu Josipovića, ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Čović ne vidi ništa sporno u sastanku političara iz Republike Srpske sa srbijanskim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, opisujući to kao nastojanje Beograda da iz prve ruke dozna što se zbiva u BiH.

Najavio je i kako će se uskoro i osobno sastati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi razgovarali o stanju u zemlji te kako je nužno obnoviti sve druge političke kontakte ne bi li se vidjelo što dalje.

ŽIŽEK O PROSVJEDNICIMA U BIH 'Njihove pobude nisu nacionalističke. Oni samo žele posao, dostojan život i kraj korupcije'

"Uvjeren sam da i međunarodna zajednica iz ovoga izvlači zaključke", kazao je Čović.

Ocijenio je i kako novi izbori u BiH neće dovesti do znatno drugačijeg stanja.

"Svi spominju izbore no oni neće puno toga promijeniti jer ćemo opet imati stranke iz tri naroda koje će činiti vlast", kazao je Čović, uz ocjenu kako svakako neće biti dramatičnih promjena već postojećih odnosa.

Bevanda zaprepašten negativnim reakcijama na Milanovićev posjet

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović došao je u posjet Mostaru prošlog tjedna kao prijatelj svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, a njegov je dolazak bio najavljen sukladno svim standardnim diplomatskim pravilima, stoji u izjavi koja je u utorak dostavljena medijima u BiH u ime predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

U njegovoj se izjavi ističe kako je zaprepašten brojnim negativnim reakcijama na posjet premijera Milanovića BiH odnosno Mostaru kao gradu koji bi trebao imati isti značaj kao i Sarajevo, Banja Luka, Tuzla ili Brčko.

U izjavi se navodi kako u izvješćima lokalnih medija po posjetu Milanovića Mostaru nitko od njih nije uzeo u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, članica Europske unije i uz to, članica Vijeća za provedbu mira (PIC) te da je samim tim obvezna pomagati u rješavanju nastalih problema i sukoba.

"Premijer Milanović je došao kao prijatelj svih naroda koji žive na prostoru BiH i sve poruke koje je rekao javno na konferenciji za novinstvo bile su poruke mira, potpore i europskog puta", ističe Bevanda.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH podsjeća i kako je premijer Milanović u više navrata jasno istaknuo da će se zalagati da BiH dobije jasniju europsku perspektivu kandidata i da se nemiri ne bi dogodili da je Europska unija imala koherentniju i jasniju politiku.

"Postavlja se pitanje zašto ove poruke koje nose dobronamjernost za sve građane BiH netko može okarakterizirati kao neprijateljske i zlonamjerne pa se nameće odgovor da pozitivna ideja potpore i skretanja pažnje Europskoj uniji na poticanje veće zainteresiranosti za situaciju u BiH nekome ipak nije u interesu", zaključio je Bevanda. On dodaje kako su potpuno netočni navodi članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da posjet nije bio najavljen jer je to učinjeno sukladno procedurama diplomatskog protokola, a predsjedatelj Vijeća ministara BiH zadržava pravo pozvati i primiti kolege predsjednike vlada drugih država bez potrebe traženja bilo čije suglasnosti.

"Zahvalni smo premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću na potpori koju nam je dao i uvijek ćemo davati potporu i rado primati pruženu ruku susjeda i prijatelja", stoji u izjavi predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:25