PLENKOVIĆ NA HRT-u

Šef HDZ-a napao Bernardića zbog propale debate na Prisavlju: ‘Bizarno, očito ga je strah‘

HDZ je predao liste, a na njima su se među ostalim našli i neki iz stranačke opozicije poput Mire Kovača
Andrej Plenković na HRT-u
 Sandra Mrđen/Hrt

Nakon što je predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić odbio sučeljavanje s predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem, koje je trebalo biti održano večeras na HRT-u - emisija je otkazana, a javna televizija je u sklopu svog Dnevnika emitirala intervju s Plenkovićem koji je na njega, kako kažu, dobio pravo zbog Bernardićeve odluke da ne dođe na debatu. Tako je u samo nekoliko dana šef HDZ-a dobio drugu priliku za intervju u gledanom terminu HTV-a. Kao što je poznato, s njim je razgovarao Aleksandar Stanković u Nedjeljom u 2, a na taj intervju glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević imao je prigovore, tvrdeći da je voditelj previše napadao sugovornika.

U Dnevniku je s Plenkovićem razgovarala Zrinka Grancarić.

Na počeku je šef HDZ-a rekao da je bizarno uoči izbora za Hrvatski sabor da netko tko pretendira voditi Hrvatsku, odbije doći na sučeljavanje.

- Očito je odbio zbog straha jer nema nekog drugog razloga. Moram priznati da mi je to jedna od najvećih i najnevjerojatnijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo puno iza nas. Ovo je možda "točka na i" u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost.

HDZ je predao liste, a na njima su se među ostalim našli i neki iz stranačke opozicije poput Mire Kovača, a tu su i Ante Deur te Božidar Kalmeta.

- Pokazali smo uključivost nakon zanimljivog unutarstranačkog procesa. Poslali smo nekoliko poruka našim biračima i članovima koji su možda podržali drugi tim na tim izborima. Mislim da je to zrelo i dobro i prava gesta za unutarstranačku demokraciju te demokraciju općenito.

Ipak, na listama nema Milijana Brkića.

- On nije bio niti predložen, i u ovom trenutku smo procijenili da ne može nešto posebno donijeti na ovim izborima.

Domovinski pokret kaže da će osvojiti od 20 do 24 mandata, a Davor Bernardić uvjeren je u pobjedu i više od 70 mandata. Kakva je HDZ-ova matematika?

- Mi želimo ponoviti pobjedu poput izbora 2016. godine. Hrvatska je danas bolja zemlja nego prije, imali smo zdravi gospodarski rast, mi smo Vlada koja je smanjivala dug, povećavao proračunski višak, povećavale su se plaće, mirovine, jačao međunarodni položaj. S druge strane imate "kobasičastu koaliciju" jer se SDP očito boji ići sam na HDZ pa moraju nakupiti desetak partnera da ne bi izgubili koji glas na ljevici. Škoro i Most pak žele "grickati" HDZ-ovo biračko tijelo, njihova do sada najuspješnija operacija je bila da izaberu SDP-ovog Zorana Milanovića na mjesto predsjednika države. Preporučujem svima od centra prema desno da dobro promisle kada daju svoj glas, pozivam ih da nam daju nama. Mi osiguravamo "Sigurnu Hrvatsku", plaće, mirovine...

Progovorio je i o mogućim partnerima nakon izbora 5. srpnja.

- Naš glavni partner su hrvatski građani. Mi idemo po pobjedu, želimo povjerenje, imamo sjajne kandidate u svim izbornim jedinicama. Od 3. i 8., ako pogledate naše kandidate u usporedbi što su predstavili ovi iz ove koalicije koja kopira naziv iz Republike Srpske. S druge strane imate Domovinski pokret i Most, razlike su ogromne. Najvažnije je što tko može napraviti. Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, a nakon toga ćemo sastaviti vlast jednako tako kao što smo to uspjeli u dva navrata u četiri godine, a s ciljem očuvanja političke stabilnosti.

Na izravno pitanje Domovinski pokret - da ili ne i pod kojim uvjetima, Plenković kaže da treba pričekati rezultate izbora.

- Nakon izbora ćemo formirati većinu, mi smo imali partnere i u dosadašnjem mandatu, očekujemo da će neki od njih ponovno dobiti povjerenje, a nakon toga ćemo vidjeti kako doći do broja 76. U tome smo se pokazali uspješniji nego drugi.

Miroslav Škoro kaže da bi on bio premijer, a da bi Plenković bio ministar vanjskih poslova. Vidi li se šef HDZ-a u toj ulozi?

- Ja mislim da on više aludira na svoje mjesto u ministarstvu sreće.

Zamjeraju vam situaciju u Zagrebu, da niste usvojili Zakon o obnovi Zagreba, a nositelj ste 1. izbornoj jedinici. Hoće li vam to naštetiti. Davor Bernardić vas proziva da ste pobjegli od odgovornosti i da su zato izbori, upitala je novinarka.

- Sigurno da smo pobjegli mi koji smo dali kao HDZ 1,1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba, sigurno da smo pobjegli mi kao ministri koji smo dali svoju plaću za Fond. Naši zastupnici u Hrvatskom saboru također. Sigurno smo pobjegli mi koji smo ugovorili 200 milijuna eura zajma sa Svjetskom bankom. Sa stručnjacima smo radili procjenu i šteta je 11.5 milijardi eura, pa smo onda nakon odluke Vlade aplicirali u Fond za solidarnost. Mi smo odlučili i platiti najamnine svima onima koji ne mogu biti u svojim stanovima.

Javna rasprava završila je u nedjelju s 201 primjedbom građana i nekih institucija, ističe.

- Takav zakon nakon 10 sekundi potresa, a zahtijevat će 10 godina obnove, ne može se donositi "preko koljena". Zagreb, uz svo dužno poštovanje, nije poplava u Gunji da se to napravi na brzinu po jednostavnom modelu, dodaje Plenković.

Kaže da će donijeti Zakon i da će obnoviti Zagreb.

- Ja kao Zagrepčanin obećajem Zagrepčanima - obnovit ćemo grad Zagreb.

Na upit boji li se mogućeg poraza na istoku Hrvatske, u Slavoniji, odgovara:

- Obrnuto. 2016. krenuli smo u projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada smo uložili 12,5 milijardi kuna u poljoprivredu i ravnomjerni regionalni razvoj. To je diglo Slavoniju, kao nitko nikada prije. Branko Grčić, tadašnji ministar, stavio je svojim odlukama u isti koš investitora koji primjerice dolazi u Zagreb s onima koji dolaze u Ilok, Otok ili Vukovar. To se više neće događati, dodaje.

Ponovio je da se sada ide na izbore kako bi dobilo novo povjerenje građana, a prije mogućeg drugog vala zaraze od Covida-19 na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:13