RAT LIJEČNIKA

Šef Hrvatske liječničke komore šalje kolege pred Časni sud zbog izjava

Milan Kujundžić (lijevo) i Trpimir Goluža (desno)
 HANZA MEDIA

Smije li u Hrvatskoj liječnik prof. dr. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, imati različito mišljenje o pravilniku o specijalizacijama ili nekom drugom propisu, odnosno događanjima u zdravstvenom sustavu koji se tiču liječnika negoli liječnik dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i to dakako javno izreći a da zato ne završi na Časnom sudu komore s mogućnošću oduzimanja licence za liječnički rad? Logičan odgovor bio bi: u demokratskoj državi ljudi slobodno misle i govore različito! No, predsjednik HLK Goluža ovih je dana pokrenuo dva postupka pred Časnim sudom komore, i to protiv Dražena Jurkovića, direktora Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), te prof. dr. Milana Kujundžića, gastroenterologa iz KB-a Dubrava, a odnedavno i saborskog zastupnika, upravo zbog “različitog mišljenja”.

Osnovana sumnja

Goluža, naime, u svojoj prijavi protiv Jurkovića navodi da “postoji osnovana sumnja da je od ministra zdravlja tražio stavljanje izvan snage Pravilnika o specijalizacijama te ravnateljima predložio da pričekaju s primjenom istog”. U zaključku kaže da zbog toga direktor UPUZ-a kao liječnik “nije čuvao ugled i dostojanstvo liječničkog staleža te se nije odnosio prema kolegama onako kako bi želio da se oni odnose prema njemu a pri tom se nije pridržavao Kodeksa medicinske etike i deontologije”. Goluža u istom dopisu Časnom sudu tvrdi da “je prijavljeni liječnik svojim djelovanjem s pozicije direktora UPUZ-a nastojao onemogućiti primjenu pravilnika, da je zaboravio kako je ujedno i član HLK te da se zato mora pridržavati nekih etičkih smjernica komore”.

Čuvanje ugleda

Disciplinski postupak pred Časnim sudom protiv prof. dr. Kujundžića Goluža pokreće “zbog njegove izjave tijekom izborne kampanje u kojoj je liječnike prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice, od kojih 50 posto ne zaslužuje svoju plaću”. Također se kaže kako je povjerenstvo HLK za etiku i deontologiju na ranijem sastanku zaključilo da Kujundžić “nije časno postupio prema svojim kolegama”.

“Mišljenja smo da Milan Kujundžić u izjavi svoje ponašanje i djelovanje nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva, već je naprotiv povrijedio liječnike pokazujući ih kao neodgovorne. Ocrnjujući rad liječnika i njihove zasluge Kujundžić u vlastitoj promidžbi tijekom izborne kampanje nije časno postupao prema svojim kolegama”, kažu u povjerenstvu. Goluža smatra da je Kujundžić “nanio nemjerljivu štetu svim liječnicima i narušio njihov ugled u društvu pa ga zato prijavljuje Časnom sudu”.

Ova dva slučaja samo su dio od više od 100 postupaka pred Časnim sudom komore i dvadesetak ‘prethodnih postupaka’ koji su pokrenuti protiv liječnika u posljednjih nekoliko mjeseci, ali većina se ne odnosi na greške u njihovu liječničkom radu, nego su pokrenuti ili zbog “primanja mita od farmaceutske industrije” ili zbog “različitog tumačenja pravilnika o specijalizacijama” ili zbog “različitog viđenja učinkovitosti liječnika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:43