KORONAVIRUS

ŠEF HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO 'Kad je cijela priča počela s Kinom, mi smo se počeli sastajati. Mislim da smo dva koraka ispred epidemije'

Krunoslav Capak
 Marko Todorov / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak u četvrtak je gostovao u emisiji Newsroom N1 televizije te detaljnije opisao koje mjere Hrvatska primjenjuje u borbi protiv koronavirusa, ali i po čemu se situacija u Hrvatskoj razlikuje od one u Italiji.

- U Italiji se dogodio jedan žarišni događaj koji oni još nisu epidemiološki raščistili. Oni još nemaju prvi slučaj, ne znaju tko je to bio i gdje je sve bio - objasnio je Capak.

- Nekad može biti jako teško naći nultog pacijenta. Ono što se događa u Italiji je jedan eksponencijalni rast broja slučajeva. Gotovo je nevjerojatno kojom se brzinom to uspjelo proširiti, ali oni su uspjeli povezati da svi slučajevi imaju veze s Lombardijom. I oni kažu da su svi kasniji slučajevi na neki način povezani s time - nastavio je.

- No, kažem, prvi slučaj nisu našli još i tko zna gdje je on sve bio i s kim je komunicirao. Oni su u petak još imali tri slučaja, u subotu su deklarirali 12 i u nedjelju su imali 122 slučaja. To je ogroman eksponencijalni rast. Mi zasad imamo ta tri slučaja, nitko ne može predvidjeti što će se događati, ali mi u svakom slučaju činimo sve da što ranije otkrijemo sve slučajeve, da ih izoliramo da ne mogu širiti virus i da izoliramo njihove kontakte i pratimo ih - rekao je ravnatelj HZJZ u Newsroomu.

Također, dodao je kako je Hrvatska spremna te kako su sastanci započeli već kada se u Kini razvila situacija s koronavirusom.

- Kad je cijela priča počela s Kinom, mi smo se počeli sastajati 20. siječnja i naravno da smo raspravljali o tome kakvi su naši kapaciteti ako se nama dese slučajevi. Mislim da jesmo dva koraka ispred epidemije - rekao je Capak.

- Mi smo već unaprijed identificirali koje bolnice imaju infektološke odjele koji mogu organizirati izolaciju. To je u ovom trenu 31 bolnica u RH sa 132 kreveta. U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak sa svim ravnateljima bolnica gdje im je ministar objasnio što se događa i što nam se može dogoditi te oni znaju da će morati isprazniti neke dijelove bolnice koji su pogodni za izolaciju ako bude potrebe za proširenjem kapaciteta - nastavio je.

- Mi smo za slučajeve koji su bili u kontaktu s našim slučajevima ili s eventualnim slučajevima u svijetu predvidjeli karantenu. Mi sada još uvijek u bolnicama imamo kapaciteta za karantene, ali morat ćemo pronaći lokacije za karantene. Neke znamo, neke još ne znamo. Oni su u izolaciji, trebaju biti izolirani i ne smiju imati kontakte, osoblje koje ih liječi mora biti pod punom opremom. To je zato da se spriječi širenje virusa - dodao je Capak.

Također, istaknuo je kako je njihov pristup proaktivan, kako su svi članovi Nacionalnog stožera u medijima putem kojih obavještavaju javnost o svemu što se događa. Dodao je i kako smatra da je dobro što premijer sudjeluje u razgovorima, kako je upućen u situaciju.

- Mislim da je taj pristup puno bolji, nego onaj ležerniji - zaključio je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:56