KRIZA VLASTI

ŠEF KLUBA HDZ-a 'Kad nam bude trebala većina, imat ćemo je' ESIH I GLASNOVIĆ ODBILI PLENKOVIĆA 'Nije htio pristati na naš ključni uvjet'

Željko Glasnović i Bruna Esih
 CROPIX

Upitan imaju li većinu od 76 ruku za potporu Vladi, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za Novu TV je kazao kako će HDZ imati većinu u Saboru onda kad mu to bude trebalo. Dodao je da tu ulaze HDZ-ovi zastupnici, njihovi partneri, pojedini nezavisni zastupnici te kako pregovaraju i sa svim drugim potencijalnim partnerima, piše Dnevnik.hr.

- Pričekat ćemo još dva dana pa ćete imati punu informaciju.

Upitan hoće li Bruna Esih i Željko Glasnović podržati Vladu i izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora kazao je kako je zadovoljan tim pregovorima te kako je Esih i inače članica Kluba zastupnika HDZ-a pa je normalno da potvrdi kandidaturu Jandrokovića.

- Razgovaramo o tome, kao i s Glasnovićem, i očekujem da ćemo imati njihovu potporu kad dođe vrijeme.

Potvrdio je i da su razgovarali sa zastupnicima stranke Promijenimo Hrvatsku te 'prilično usuglasili stavove'.

Istaknuo je kako je jedino što se u ovom trenutku zasigurno zna jest da je Božo Petrov izgubio potporu većine saborsklih zastupnika te dodao kako većinu za smjenu Zdravka Marića trebaju osigurati SDP i Most, a 'govorim vam da ćemo mi pobijediti'.

Upitan može li se dogoditi da Petrov sutra nakon rasprave i glasovanja o povjerenju ministru Mariću proglasi stanku od dva tjedna, odgovara:

- Nakon današnjeg dana ništa me ne bi čudilo od gospodina Petrova. Ako to napravi, to bi bila grčevita borba za fotelju, to bi bilo nasilje nad demokracijom, procedurom i Poslovnikom.

- Uvjeren sam da ćemo uspjeti skupiti većinu. Ali, ako se to ne dogodi, HDZ je spreman ići na nove izbore - zaključio je Branko Bačić, piše Dnevnik.hr.

Esih i Glasnović odbili Plenkovića

Iako je Branko Bačić izjavio kako HDZ računa na podršku Brune Esih i Željka Glasnovića, čini se da od toga ipak neće biti ništa.

Kako javlja Nova TV, njih su dvoje premijeru Plenkoviću postavili uvjet koji im on nije htio ispuniti pa su svoju podršku odlučili uskratiti. Riječ je o uvjetu da u budućoj potencijalnoj saborskoj većini neće biti ministara iz redova SDSS-a, HNS-a i IDS-a.

U službenom dopisu koji je Nova TV dobila na uvid, a kojim Esih i Glasnović uvjetuju podršku preslagivanju, stoji da se oni zalažu za stabilnost, ali da 'to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije'.

S dopisom su došli Plenkoviću na sastanak, a Nova TV javlja da taj uvjet šef HDZ-a nije bio spreman ispuniti.

- Smatramo da u postojećim složenim okolnostima postupamo u skladu s osjećajima i težnjama svojih pristaša i birača, ako podupremo nastojanje da se izabere novi predsjednik Hrvatskoga sabora, a slijedom toga eventualno presloži nova vlada. Međutim, to možemo učiniti samo uz uvjet da u presloženu Vladu Republike Hrvatske ne uđu ministri iz redova HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Uostalom, to već proizlazi iz rezultata posljednjih izbora te našega već izrečenoga i javnosti poznatog stava. U slučaju da ovaj uvjet ne bude ispunjen i da se na bilo koji način izigraju rezultati narodne volje izražene na posljenjim izborima, uskratit ćemo svoj glas potpore prilikom glasovanja o izboru predsjednika Sabora, stoji u dopisu.

Bruna Esih je po izlasku sa sastanka Novoj TV kazala: - Moram reći da smo general Glasnović i ja danas u dva navrata bili na razgovoru, jednom u Klubu HDZ-a u Saboru i drugi put u Vladi Republike Hrvatske. Došli smo u dobroj vjeri i namjeri da damo svoj potpis za izbor novog predsjednika Sabora iz redova HDZ-a, ali zbog nejasne situacije, a i određenih kalkulacija da će u toj novoj Vladi sjediti i ljudi iz HNS-a, SDSS-a, IDS-a i tako dalje, mi smo došli s jednim traženim jamstvom da se to neće dogoditi. Naglašavam da to jamstvo nismo dobili, a isto tako da ono nije ništa drugo nego već izražena volja hrvatskoga naroda na proteklim parlamentarnim izborima.

Na pitanje što su onda oni odlučili i što su rekli premijeru, rekla je: - Mi, jasno, nismo mogli dati svoj potpis, međutim, ja bih također naglasila da je nekoliko puta bilo rečeno kako se zapravo priželjkuju novi izbori, stoga smatram da je prikupljanje ovih potpisa bilo svojevrsnom farsom kako bi se zapravo među određenim zastupnicima koji uskrate svoj potpis mogli naći krivci za cjelokupnu nastalu situaciju, a ja mislim da svi znamo tko je za tu situaciju odgovoran.

Glasnović je kazao kako su ga zvali cijeli dan, "emisare su slali cijeli dan, ja sam donio odluku s miss Esih. Tražili smo konkretne odgovore na neka pitanja, ja nisam ničija korisna budala. Ako ne znam točne uvjete onoga što potpisujem, ja neću potpisivati. Mi smo kolateralne žrtve - po drugi puta - ovog političkog inženjeringa. Ta stranka ne može imati moju potporu u cijelosti zato što nisu odradili kritične zadaće, državotvorne zadaće", rekao je.

Dodao je kako je hrvatska dijaspora "totalno odstranjena iz ekonomskog i društvenog života" te naveo kako će i "površna analiza pokazati da smo stvorili jednu državu koja se zove Croslavija".

Esih je rekla da neće poduprijeti SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Zdravku Mariću, no nije otkrila hoće li biti suzdržana ili će glasati protiv te inicijative.

- Znamo čija je inicijativa smjena gospodina Marića, tako da ja također ne mogu biti uz tu inicijativu, to je u potpunosti jasno. Dosad sam bila apsolutno lojalna prema klubu u kojem sam u Hrvatskom saboru, i takva sam doista spremna i ostati, ukoliko bi, kažem, postojala određena jamstva. S ovim smo jamstvom danas došli kod premijera Plenkovića, ovdje su potpisi kako moj, tako i gospodina Željka Glasnovića, vidite da drugog potpisa nema, rekla je Esih Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:54