'RAZGOVARAMO'

ŠEF KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-a: Dogovor oko istražnog povjerenstva za Agrokor sa SDP-om još nije postignut, ali smo korak bliže

Na fotografiji: Branko Bačić
 Goran Mehkek / CROPIX

Šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak da dogovor oko istražnog povjerenstva za Agrokor sa SDP-om još nije postignut, ali su "korak bliže dogovoru".

"Još nije postignut dogovor, razgovaramo i ja bih rekao da smo korak bliže tom dogovoru, kako bismo u Saboru omogućili kroz imenovanje ustavnih sudaca rad te prevažne državne institucije", rekao je Bačić novinarima u Saboru

Na pitanje koji su uvjeti za postizanje tog dogovora, uzvratio je kako nema nikakvih posebnih uvjeta. "Mi u HDZ-u od prvog dana govorimo da se HDZ ne protivi istražnom povjerenstvu, uz jedan dodatak koji je jako važan, prevažan, a to je da nismo htjeli da se imenovanje povjerenstva i radom u Saboru ometa rad DORH-a na tom istom slučaju. Na tome smo inzistirali i u tom smislu radimo jednu finu doradu kako naći način da se osnuje povjerenstvo, a da s druge strane omogućimo DORH-u da nastavi s radom", istaknuo je Bačić.

"S kolegama iz SDP-a dogovaramo kako i na koji način omogućiti osnivanje povjerenstva i ne ometati rad glavnome državnom odvjetniku", odgovorio je na pitanje kada će biti osnovano povjerenstvo.

Novinare je zanimalo i tko bi iz HDZ-a sjedio u povjerenstvu. "Nismo usuglasili sve kandidate oko članova istražnog povjerenstva. U svakom slučaju trebamo računati da osobe koje budu članovi istražnog povjerenstva ne bi trebali biti i zastupnici koji bi mogli u tom postupku svjedočiti, jer su bili članovi izvršnih tijela, vlade, nadzornih odbora, HBOR-a", kazao je Bačić.

Na novinarski komentar kako SDP očekuje da se povjerenstvo idući tjedan osnuje i da oni predsjedaju, Bačić je uzvratio: "Prema zakonu o istražnim povjerenstvima, povjerenstvima predsjedavaju članovi oporbe i tu nema nikakvih problema. O tome tko će predsjedavati, dogovorit ćemo se kada usuglasimo sva ova ostala pitanja i na tome radimo polako. Nema nikakvog problema, mi to možemo i sutra osnovati i za 5 dana i za 10 dana, samo želimo sve uvjete koje smo postavili dogovoriti kako ne bi ometali istragu"

"Naš je cilj da ne ometamo istragu. I dok traju izvidi dio dokumentacije koja treba DORH-u teško može u tom trenutku biti u Saboru. Došlo bi do određenog poklapanja", pojašnjavao je.

Novinari su šefa HDZ-ovog kluba pitali i kako bi moglo raditi povjerenstvo, a da ne ometa istragu. "Već šest mjeseci je pokrenut postupak, nakon šest mjeseci rada DORH-a mislim da smo doprinijeli što nismo imenovali povjerenstvo, da se istraga mirno odvija unutar DORH-a", kazao je.

Bačić je rekao i da će DORH ispitivati postoji li kaznena odgovornost, a povjerenstvo će ispitivati iste te dokumente i odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:52