USKORO KREĆU S RADOM

ŠEF NOVOG POVJERENSTVA ZA AGROKOR 'Mislim da moramo početi s Ivicom Todorićem. Ja ću ga javno pozvati, da ne bi bilo da se poziv izgubio'

Na fotografiji: Orsat Miljenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski sabor u srijedu je, nakon ranijih odgađanja radi nepovjerenja između SDP-a i HDZ-a, konačno osnovao istražno povjerenstvo za Agrokor, a čiji će predsjednik biti Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa. Povjerenstvo s radom počinje 30. listopada, a Miljenić je u četvrtak komentirao i tezu koja se pojavila o tome da je izglasavanje Povjerenstva farsa, te da ga se, ako se pokrene istraga u slučaju Agrokor, mora zaustaviti.

- Koliko pravnika, toliko mišljenja. Politička odluka se mora bazirati na pravnoj podlozi. Povjerenstvo se ne može baviti pitanjima o kojima se vodi istraga. Ako se istraga bavi pitanjima bilanci, krivotvorenja, nema razloga da Povjerenstvo ne ispituje sve drugo - rekao je Miljenić gostujući u Novom danu na N1.

Na pitanje što ako HDZ ipak odluči zaustaviti rad Povjerenstva, kaže da je "većina - većina".

- Siguran sam da HDZ neće otići u tom smjeru, time bi sugerirali da hoće nešto prikriti. Ja očekujem da je većina zastupnika svjesna da građani žele čuti. Moramo raditi javno, građani moraju vidjeti kako je jedna firma došla do toga da bude veća od države, rekao je. Najavio je da će povjerenstvu iznijeti nekoliko prijedloga što se tiče svjedoka.

- Mislim da moramo početi s Ivicom Todorićem. Ako hoćete, on je kompanija od početka do kraja. Naravno da će se kao i u svemu stvari vući paralelno, iz jednog svjedočenja ćete dobivati informacije tko će biti drugi. Mi bi uz to trebali zatražiti dokumentaciju od Fonda za privatizaciju, od Porezne uprave, HANFA-e, HNB-a.... Predložit ću da se pozovu svi premijeri, ministri gospodarstva i financija do sada.

Na pitanje je li moguće da drugi svjedok bude premijer Andrej Plenković, Miljenić kaže da je samo pitanje "hoće li ići od početka ili unazad".

- Građani trebaju vidjeti kako je nastajala kompanija gdje su postojale političke veze, u kojem segmentu je politika utjecala, što se radilo krivo... Što se tiče primjedbi da bi i bivši ministri mogli biti ispitani... Moj prijedlog je da se to odradi na početku. Ali ne samo bivši ministri, nego svi članovi Povjerenstva, ako moraju biti ispitani - rekao je.

Poziv Todoriću pripremit će stručne službe. - S obzirom da je on očito aktivan na mrežama i rekao da se želi odazvati ja ću ga javno pozvati, da ne bi bilo da se poziv izgubio - najavio je Miljenić u razgovoru za N1, a potvrdio je i da će i sam Ante Ramljak biti saslušan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:44