BERNARDIĆ U DNEVNIKU HRT-a

ŠEF SDP-a KOMENTIRAO ODNOS HDZ-SDSS 'Ljubav Pupovca i Plenkovića velika je i neobjašnjiva, vlada osobni interes'

 
 screenshot HRT

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a kako ne želi pričati o Miloradu Pupovcu, već o ozbiljnijim temama "s kojima se vladajući ne bave".

- Razumijem da je izborna godina i da teme s nacionalističkim predznakom odgovaraju vladajućoj koaliciji, ali Hrvatska ima puno ozbiljnijih problema s kojima se vladajući ne bave. To su siromaštvo, iseljavanje, pad životnog standarda i korupcija koja izjeda hrvatsko društvo. Zbog toga očekujte od mene odgovore isključivo i jedino na pitanja životnog standarda i poboljšanja života građana u hrvatskom društvu, kazao je.

Na inzistiranje novinara da kaže vjeruje li da će SDSS ostati u koaliciji, Bernardić je istaknuo kako smatra da će ostati.

- Uvijek kada se odlučivalo o ostanku na vlasti, Pupovac je izabrao ostanak na vlasti, a ne biti uz interes Srba. Ne znam zašto on podržava jednu takvu vladajuću većinu i Vladu koja je stvorila atmosferu mržnje, netolerancije, ako hoćete koja dopušta i fašizaciju društva. Očito je ta veza, odnosno ljubav između Plenkovića i Pupovca velika i neobjašnjiva, vlada osobni interes, dodaje Bernardić.

"Stvara se loša klima koja potiče i ohrabruje nasilnike"

Komentirajući napade na pripadnike srpske nacionalne manjine, Bernardić je rekao kako smatra da je to posljedica loše klime u društvu.

- Vlada relativizira i dopušta uporabu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", zatvara oči pred nasiljem, miče iz lektire "Dnevnik Anne Frank", svjedočanstvo holokausta. Tako se stvara loša klima koja potiče i ohrabruje nasilnike.

Bernardić naglašava da SDP-u nije bitno je li netko Hrvat, Srbin, Bošnjak, Mađar, Rom ili Židov, već je li netko "čovjek".

- To je razlika između nas i njih. Kada SDP dođe na vlast zaštitit ćemo sve pripadnike manjina, sve one koji su slabiji i koji su ugnjetavani. Sigurno nećemo tolerirati ovakvu klimu nasilja u društvu.

"SDP će otvoriti široku raspravu o životnom standardu"

Uoči jesenskog zasjedanja Sabora, u posljednjoj godini prije parlamentarnih izbora, Bernardić je najavio da je SDP pripremio niz zakonskih prijedloga i inicijativa, a "otvorit će i široku raspravu o životnom standardu, o planu za povećanje plaća i mirovina, ali i o borbi protiv korupcije".

- Želimo osigurati da povećanjem osobnog odbitka s 3.800 kn na 5.000 kn, plaće za više od 700.000 zaposlenih u Hrvatskoj narastu odmah - za 330 do 500 kuna. Naprimjer, na plaći od učitelja, zdravstvenih radnika ili liječnika, usvajanjem zahtjeva sindikata, plaća učiteljima i zdravstvenim radnicima narasla bi odmah 13% (u prosjeku 700 kn), a liječnicima bi narasla 10%. Izuzetno je važno da ne odustajemo niti od plana za zdravstvo. Smanjit ćemo dugove bolnicama i liste čekanja te osigurati rad bolnice u poslijepodnevnim satima, rekao je predsjednik SDP-a.

Rekao je i da SDP planira smanjiti i PDV na 13%, "kako bi postali konkurentni s mediteranskim državama koje imaju najrazvijeniji turizam u Europi", a spomenuo je i da je nedavno napravljen plan za razvoj Slavonije.

Objasnio je zašto kreće u formiranje antikorupcijskog saveza za Hrvatsku.

Bernardić: SDP je stabilan i konsolidiran

Govoreći o SDP-u rekao je kako smatra da su svi uvidjeli da su zajedništvo i suradnja put do uspjeha.

- Mislim da je šest mjeseci bez sukoba i u interesu građana potvrdilo rezultat na europskim izborima. SDP je stabilan i konsolidiran. Povjerenje građana u socijaldemokraciju se vraća. Vjerujemo u uspjeh i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima i spremni smo u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Govorio je i o kampanji Zorana Milanovića za predsjednika države.

- Bez obzira tko će mu biti protukandidat u drugom krugu, uvjeren sam u njegovu pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:00