REAKCIJA IZ SPLITA

ŠEF SPLITSKE KLINIKE OPOVRGAVA IZJAVU MOSTOVE ZASTUPNICE 'Ne govori istinu!' NINČEVIĆ LESANDRIĆ ODGOVARA 'Ako je tako, zašto ste me vezali?'

Cropix

Deni Karelović i Ivana Ninčević Lesandrić

 

Šokantna priča saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić razotkrila je veliki problem u hrvatskom zdravstvu kroz koje već godinama prolaze žene. Ministar Milan Kujundžić saslušao je zastupnicu, i sam je ostao šokiran, no u prvoj reakciji kazao je kako to nije praksa u hrvatskim bolnicama, dodavši da su možda postojale kontraindikacije za anesteziju... ali je, uz žaljenje što je gospođa izgubila dijete, sugerirao da mu pošalje medicinsku dokumentaciju pa će on vidjeti o čemu se zapravo radi, piše Slobodna Dalmacija.

Svejedno, hrvatska javnost je zgrožena nad onim što je zastupnica ispričala, a Slobodna je krenula u provjeru u splitsku Kliniku za ženske bolesti i porode i dobila prof. prim. dr. sc. Denija Karelovića, predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC- Split, kojeg smo zatekli u pauzi između operacije i obrane dvaju doktorata na Medicinskom fakultetu, koji je samo kratko izjavio:

- Kao prvo mi smo ozbiljna kuća i vrlo odgovorno radimo svoj posao. I nije točno da se posao obavlja kao u 15. stoljeću, naprotiv, mi radimo medicinu 21. stoljeća. To odgovorno tvrdim i stojim iza svega što rade moje kolege. Svim pacijenticama se prije takvih zahvata ponudi lokalna ili opća anestezija. Što se tiče konkretnog slučaja kojeg je iznijela gđa. Ninčević Lesandrić mogu reći da to nije istina. Kolege su napravili sve lege artis. Njoj nije rađena kiretaža, nego je zbog male trudnoće od svega šest tjedana obavljena aspiracija u lokalnoj anesteziji. Ali znate, kakve su to situacije, kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete, skače do plafona, više zbog straha nego objektivne boli, ilustrirao nam je prof. Karelović, koji najavljuje da će se u ponedjeljak očitovati detaljnije.

Zagreb, 240918.
Perkovceva 2.
MOST, Okrugli stol, Porezna opterecenja omca oko vrata hrvatske ekonomije.
Na fotografiji: Ivana Nincevic Lesandric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ivana Ninčević Lesandrić

 

Prof. Karelović je za Hinu detaljnije objasnio o čemu se radi.

"Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuum aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko. Meni je žao svakoga tko doživljava da mu se radi loše, ali to je kratki zahvat koji se radi samo u modernim klinikama i mislim da je zahvat odrađen kako treba", kazao je Karelović.

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je u Saboru tijekom rasprave o zahtjevu za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje osobno iskustvu, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Ninčević Lesandrić.

"To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti, nažalost, to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', kazala je Ninčević Lesandrić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini kako će danas oko podneva održati sastanak s ravnateljem KBC-a Split i Stručnim vijećem bolnice, na kojemu će biti razmotren i slučaj Ivane Ninčević Lesandrić.

"Upravo idem prema bolnici, gdje sam zakazao sastanak s ravnateljem i Stručnim vijećem, i gdje će i to biti tema", izjavio je Kujundžić.

'Žene šute jer se boje ovakvih reakcija. No naletjeli su na krivu osobu!'

Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u petak je ocijenila "neprimjerenom i neetičnom" izjavu predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelovića, koji je demantirao njene navode o obavljanju kiretaže bez anestezije ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija..

"Zaista je neprimjereno i neetički od jednog liječnika da iznosi detalje koje ja nisam rekla, bez da me išta pita", rekla je Ninčević Lesandrić novinarima u Hrvatskom saboru nakon što je Karelović opovrgnuo njezinu izjavu da joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije, rekavši kako "nije točno da je rađena kiretaža, već vakuum aspiracija", te da je zahvat odrađen kako treba.

"Sada sam proguglala da vidim što je to što on tvrdi da nije kiretaža, pa sam vidjela da je to malo moderniji oblik kiretaže. O čemu mi pričamo, pa vidjeli ste stotine i stotine žena koje su se javile od sinoć. Bol koju smo te žene i ja prošle, zvala se ona aspiracija, vakumska ili onakva, to je čišćenje maternice", rekla je ogorčeno Ninčević Lesandrić.

Istaknula je da ostaje pri svojim tvrdnjama, vjerojatno kao i sve žene koje su to prošle.

"Kada na ovakav način reagiraju, zapravo vidite zašto sve žene šute jer nitko ne želi govoriti i biti tretian na način da vam netko govori da lažete i da to nije tako. Vjerojatno su mislili da će me na taj način ušutkati i da to neću govoriti, ali mislim da su definitivno naišli na krivu osobu. To iskustvo mene i tih žena nema šanse da prešutim", poručila je.

Karelović je također ustvrdio da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

No, Mostova zastupnica kaže kako joj nikakva anestezija nije bila ponuđena. "Doktorica je rekla da je to spontani pobačaj i da treba napraviti kiretažu. I ja sam rekla 'OK' jer sam došla s punim povjerenjem, 'vi ste doktori vi znate', ja ne znam i ne razumijem te termine s kojim oni sada pokušavaju obasniti da nije A nego je B", rekla je.

Na pitanje nisu li joj dali nešto protiv bolova, Ninčević Lesandrić napominje kako nije vidjela da je dobila bilo kakvu anesteziju. "A ako već doktor sad kaže da je to kao da samo nekoga taknete, onda ne znam zašto su me svezali", dodala je. (Hina)

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo