PETAR ŠKORIĆ

ŠEF SPLITSKOG HDZ-a KOJI SE KANDIDIRAO ZA POTPREDSJEDNIKA STRANKE OTKRIO KARTE Špekuliralo se da bi mogao podržati Kovača, ali okrenuo se Plenkoviću

 
Andrej Plenković i Petar Škorić
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić proteklog je vikenda najavio da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati za potpredsjednika stranke. Svoju najavu službeno je potvrdio u ponedjeljak potpisavši obrazac kandidature, no ni u jednom trenutku nije otkrivao koga podržava u utrci za predsjednika HDZ-a.

Kako nije želio govoriti o svojem favoritu, a uz to je i izjavio da želi promjene kojima bi se približili onom dijelu biračkog tijela koje je HDZ izgubio na proteklim dvama izborima, počela su nagađanja da će podržati Miru Kovača. Ta nagađanja su podebljana kada se obrazac za prikupljanje potpisa s njegovim imenom pojavio na web stranici koju su u srijedu pokrenuli Plenkovićevi protivnici okupljeni oko Kovača.

No, Škorić je danas na Facebooku prekinuo sva nagađanja.

"Još od najave procesa unutarstranačkih izbora držao sam, kao i danas, da je besmisleno izjašnjavati se o potpori bilo kojem kandidatu dok sam proces nije niti započeo. U ovom trenutku, kada je jasno vidljivo koji će kandidati izaći pred birače i zatražiti povjerenje, smatram da je vrijeme izraziti svoj stav i dati potporu onome za kojeg smatram da je najbolje rješenje u ovom trenutku za našu stranku. Zato želim izraziti svoju potporu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i trenutnom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću u utrci za novi mandat na čelu HDZ-a.

Promatrao sam posljednjih dana smjer ove unutarstranačke kampanje koja se usijala iznad svih granica dobrog ukusa i koja vodi isključivo prema podjelama, a ne jedinstvu stranke koje nam je u ovom trenutku jedino potrebno i upozoravao na posljedice koje takav pristup može izazvati. Od početka sam bio zagovornik što veće demokratizacije stranačkih procesa i širenje koncepta „jedan član-jedan glas“, ali ova očita blokovska podjela koja se posljednjih dana intenzivira me nagnala da se na ovaj način očitujem.

Unutarstranačka kampanja treba u pravom smislu biti isključivo unutarstranačka. Ova kampanja treba poslužiti ne potenciranju sukoba, već isključivo suprotstavljanju različitih ideja i vizija kako bi našu stranku ojačali, a ne oslabili. Kampanja se treba voditi argumentima, programima i rezultatima, a ne kroz različito pogrešno interpretiranje onih politika i ideala koje su vodile sve nas utemeljitelje stranke na čelu s dr. Franjom Tuđmanom još davne 1989. godine.

U budućem vremenu ću se još jasnije i čvršće zalagati za jačanje unutarstranačkog dijaloga i afirmaciju svih naših temeljnih demokršćanskih načela", stoji u Facebook objavi Petra Škorića.

Slobodna Dalmacija je u srijedu navečer izvijestila da je u Splitu tijekom večeri održan sastanak Plenkovićevog izbornog stožera, a prema informacijama kojima raspolaže splitski dnevni list, koji je objavio i fotografije sa skupa, gotovo svi viđeniji HDZ-ovci na čelu s političkim tajnikom HDZ-a Antom Sanaderom, splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom dali su podršku aktualnom premijeru.

Plenković može računati i na glasove splitskih gradskih vijećnika Duje Sučića, Domagoja Maroevića, Marije Čizmić, Filipa Odrljina, županijskih vijećnika Ivice Kusića i Ivice Bikića, kao i na podršku Ante i Vice Mihanovića, Stipe Čogelje, Krune Peronje, Ante Nosića, Tomislava Đonlića, Anđelka Katavića, Ivice Tafre

Kako doznaje Slobodna, preko 90 posto predsjednika temeljnih ogranaka dalo je podršku Plenkoviću, a to je naposlijetku napravio i spomenuti Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:55