BESKRAJNO ČEKANJE

ŠEF SPLITSKOG KBC-a 'Istina, na pregled se čeka 544 dana, ali mi na to ne možemo utjecati. Krivi su i pacijenti'

Ipak, Poljak tvrdi da niti jedna pacijentica koja napipa bilo kakvu sumnjivu tvorbu na svojoj dojci ne čeka niti dana na pregled već se potrebna pretraga napravi u roku od 24 sata.
Split, 230413.Ravnateljstvo KBC-a Firule.Zamjenik ravnatelja doc. dr. Kolja Poljak i glavna sestra klinike Vesna Gospodnetic sa instrumentom za dijagnostiku i vadjenje stranih tijela bronha.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Kolja Poljak za Dalmacija News komentirao je liste čekanja za UZV pregled dojke, liste koje se protežu do kraja iduće godine unatoč pustim akcijama koje bi trebale upozoriti žene na važnost prevencije i redovite kontrole kako bi se na vrijeme otkrilo oboljenje.

Potvrdio je da će 'pacijent koji zatraži narudžbu za UZV dojke 30. ožujka dobiti termin 29. rujna 2017. godine, dakle za 544 dana'.

Međutim, iznio je i neke objektivne probleme na koje bolnica ne može utjecati, kao i neke organizacijske probleme na koje bi možda i mogao reagirati.

Ukratko, nevolja je i zbog neodgovornih pacijenata, kaže primarius Poljak, 'koji ne dolaze na naručene preglede niti ih otkazuju pa tako na dan 29. ožujka od 20 naručenih pacijenata na prvi kontrolni postoperacijski UZV pregleda dojke nije došlo sedam naručenih.

Iz splitskog KBC-a poručuju i kako je broj otvorenih narudžbi na CEZIH listi HZZO-a na dan 28. ožujka prikazao je 3.511 upisanih pacijenata s prosjekom od 509 dana čekanja'.

- Dijagnostička pretraga UZV dojke u KBC Split obavlja se na šest radilišta unutar Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Prosječan broj dnevno obavljenih UZV pretraga dojke je 55 do 60, a uočen je trend značajnog kontinuiranog porasta broja traženih pregleda što povećava liste čekanja iz godine u godinu, dok se istovremeno rad odvija s gotovo istim brojem liječnika specijalista. Niti jedna pacijentica koja napipa bilo kakvu sumnjivu tvorbu na svojoj dojci ne čeka niti dana na pregled već se potrebna pretraga napravi u roku od 24 sata - odlučan je šef splitske bolnice Kolja Poljak u brzinu reakcije osoblja kod takvih slučajeva.

Poljak naglašava i kako je od 16. veljače ove godine 'Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju otvorio i radilište u bolničkom sustavu naručivanja za prvi pregled UZV dojke, a vrijeme čekanja je tjedan dana, piše Dalmacija News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:40