RIJEKA OPASNIJA OD AMSTERDAMA

Šefovi Nikea i Reeboka: Spriječite šverc preko Hrvatske! Zbog vas gubimo milijarde dolara

Vodeći ljudi velikih svjetskih tvrtki zamolili su za pomoć američko veleposlanstvo i hrvatsku policiju kako bi se suzbio šverc lažne robe preko Rijeke
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Trpimo enormnu štetu. Što možete napraviti? - pitali su američkog veleposlanika u Hrvatskoj direktori američke tvrtke Nike, koja je samo lani ostvarila profit veći od 20 milijardi dolara, sudeći prema dokumentima koje je nedavno prenio WikiLeaks. Hrvatska Luka Rijeka jedna je od ključnih točaka u krijumčarenju kineskih lažnih marki koje proizvođačima američkih i britanskih brendova na europskom tržištu nanose golemu štetu, zaključili su predstavnici Nikea, Reeboka, Hugo Bossa i drugih poznatih svjetskih marki.

Golemi šverc

U izvješću američkog veleposlanstva iz 2008. navode se upozorenja menadžera tvrtke Nike da ‘Hrvatskom prolaze goleme količine krivotvorenih tenisica, što dokazuje i zapljena 20 kontejnera lažne robe u Luci Rijeka’. Iako je riječ o pogrešnoj informaciji - u Luci Rijeka, naime, nikad nije zaplijenjeno 20 kontejnera (40 tona) bilo kakve robe, a kamoli Nikeovih tenisica - u ravnateljstvu policije tvrde da s američkim korporacijama već dulje vrijeme rade na suzbijanju krađe.

- U posljednjih nekoliko godina kontaktirali smo i američke vlasti i spomenute tvrtke zbog prometa lažnih marki koji je povećan nakon gradnje terminala u luci Brajdica - potvrdio je Jutarnjem Vitomir Bijelić, načelnik Ureda kriminalističke policije.

Iz Kine se uvoze velike količine lažnih robnih marki, a godišnja vrijednost tog prometa veća je od nekoliko milijardi dolara! Najčešće je riječ o lošim kopijama poznatih sportskih i modnih brendova, ali i cigareta, mobitela, audio i videoopreme, itd...

Predstavnici američke sportske industrije reagirali su putem američke gospodarske komore AmCham, s kojom su dužnosnici hrvatske policije održali više sastanaka.

Roba za Brčko i Beograd

U izvješću američkog veleposlanstva navodi se da ‘predstavnici Nikea smatraju kako je riječ uglavnom o kineskoj robi koja prelazi preko Hrvatske i uglavnom je namijenjena tržnicama u Brčkom i Novom Beogradu’.

U Nikeu su, također, priznali i da su zapljene njihovih imitacija ‘kvazilegalne’ budući da je registriranje brendova iznimno dugo prema hrvatskim zakonima. - U komunikaciji s američkom stranom naglašavali smo nužnost otvaranja njihovih predstavništava u Hrvatskoj, jer je carini i nama teško procijeniti je li riječ o ilegalnoj robi, a bez toga nema kaznenog djela ni zapljene. Originalne proizvode mogu identificirati samo ovlašteni vještaci iz tvrtke koja ih proizvodi - kaže Vitomir Bijelić.

Suradnja u zaštiti prava industrijskog vlasništva američkih tvrtki tako je dovela i do otvaranja predstavništava nekoliko velikih sportskih kuća u Hrvatskoj, poput Nikea i Reeboka.

Putevi ilegalne sportske robe koja se proizvodi u Kini poklapaju se s onima krijumčarenih cigareta. Suradnja unutar Interpola i Europola pokazala je da se kineske cigarete i lažne marke uglavnom prodaju na tržištima jugoistočne Europe, ali i u zapadnim zemljama gdje ih kupuju doseljenici iz nerazvijenih zemalja.

Područje bivše Jugoslavije idealno je tržište za kinesku lažnu robu, što najbolje pokazuje 200-tinjak kineskih tvrkih registriranih na području Sarajevskog kantona. Rijeka je glavna luka za provoz kineskih lažnih robnih marki, dok je najveći distribucijski centar Sarajevo.

Kineska četvrt

Najveće tržište trenutačno je Srbija. U Beogradu postoji i prva Kineska četvrt u regiji, gdje kineski državljani imaju više od 300 trgovina. U prometu kineske lažne robe sudjeluje vrlo malo hrvatskih državljana, zbog čega se, unatoč zapljenama, malo počinitelja privede pravdi.

Oni su najčešće kineski, bosanskohercegovački i srbijanski državljani. Hrvati najčešće “padaju” na sitnijim zapljenama i racijama u Rijeci i na zagrebačkim tržnicama.

Zahvaljujući redovitim racijama, danas je u Hrvatskoj upola smanjen promet ilegalne robe, koji se nekad mjerio u milijunima eura. Suradnjom unutar Interpolove mreže otkriveno je da najveći dio krijumčarene robe kreće iz luka Šangaj, Xiamen i Hong Kong, dok su Rijeka i crnogorska luka Bar ključna odredište za ilegalno tržište jugoistočne Europe. ”Hrvatska često spominje da je riječka luka tri dana bliža Aziji i Bliskom istoku nego luka u Rotterdamu, a tu su prednost očito primijetili i krijumčari lažnih marki”, navodi se u izvješću američkog veleposlanstva.

Pritisak i na Crnu Goru

Pritisak američke diplomacije u to je vrijeme bio naročito velik na vlasti Crne Gore zbog krijumčarenja velikih količina lažnih marki, ali i cigareta, dok su zahtjeve za zaštitu prava intelektualnog vlasništva upravi crnogorske carine podnijele kompanije Nike, Reebok, Hugo Boss, Chanel, Puma, Lacoste, Luis Vitton i Nestle.

- Amerikancima smo dali na znanje da je otvaranje terminala Brajdica omogućilo povećani ulazak krijumčarene robe iz Kine. To zahtijeva povećani nadzor carine i policije, ali i suradnju Interpola s industrijama koje su ugrožene - zaključio je Vitomir Bijelić.

Bračni par Jurić zaradio milijune na cigaretama

Osim prometa ilegalnih robnih marki, američke su vlasti bile zabrinute i prometom ilegalnih cigareta preko Luke Rijeka. No, hrvatska je policija s tim u vezi izrazito učinkovita. U posljednjih pet godina razbijena su tri međunarodna krijumčarska lanca koja su preko luke Rijeka uvozila ilegalne cigarete kineske proizvodnje. Najbolje organiziran bio je krijumčarski lanac Paje i Slavice Jurić, nastanjenih u Ičićima, u kojemu su sudjelovale i krijumčarske skupine iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Bugarske, BiH, Crne Gore i Srbije. Otkriveno je da obitelj Jurić posjeduje luksuznu trokatnicu u Ičićima, nekoliko stanova u Srbiji, jahtu i Audi A4, dok je preko računa supružnika Jurić prošlo približno 3 milijuna eura, iako od dolaska u RH iz Subotice ne ostvaruju prihode niti su postojali podaci o uplatama poreza na dohodak. Bili su vlasnici off-shore tvrtki iz Delawarea Gastron Invest, Kernel Business i Herlingstone iz Cipra. Policija i USKOK uhitili su ih tijekom akcije Filter 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:26