NAJJEFTINIJA VARIJANTA

Šefovi stranaka prijete premijerki: Isti dan i referendum i prijevremeni izbori

Predstavnici stranka smatraju da premijerka Kosor ne može ignorirati 720 tisuća potpisa
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Kad se bude podvlačila crta ispod prve godine premijerskog mandata Jadranke Kosor , na visokom mjestu bit će upisan i jedan njezin posve paradoksalan “uspjeh”: Po prvi put je nekome u Hrvatskoj pošlo za rukom objediniti već dva desetljeća razjedinjene i međusobno posvađane sindikate. I to posve nenamjerno.

Da će inicijatori referenduma uspjeti premostiti rigorozne i do sada nedostižne uvjete za njegovo raspisivanje postalo je jasno već u prvim danima prikupljanja potpisa. Međutim, nešto više od 720.000 prikupljenih imena i prezimena, malo je tko očekivao.

Kockanje s proračunom

Broj prikupljenih potpisa upućuje da su ovu referendumsku inicijativu njezini potpisnici doživjeli kao nešto više od pukog očuvanja prava zajamčenih Zakonom o radu . U prvim reakcijama Kosor je poručila da je referendumska inicijativa ozbiljno kockanje s financijskom stabilnošću proračuna i unaprijed ih okrivila za moguće usporavanje mjera gospodarskog oporavka.

Komentar Mladena Plešea: Autizam Vlade i isključivi sindikati

Dr. sc. Viktor Gotovac: Sindikati rade samo u korist javnih službi

Iako je u prvoj reakciji na vijest da je referendumska inicijativa nastojala zadržati dojam mirnoće, već za ponedjeljak je sazvala hitnu sjednicu vladajuće koalicije.

Nema novca u budžetu

Glavne polemike u predstojećim danima vjerojatno će se voditi oko toga treba li se referendum održati po staroj ustavnoj normi koja je nalagala da se referendumu, da bi se smatrao valjanim mora odazvati više od 50 posto upisanih u biračke popise ili, po novoj, prema kojoj je referendum valjan bez obzira na broj građana koji na njega izađu.

Iz izjave predsejednika Sabora Luke Bebića već je jasno da će HDZ nastojati da se prvi referendum od proglašenja hrvatske neovisnosti održi po staroj ustavnoj odredbi koja će bitno otežati njegov uspjeh.

Predstavnike stranaka pitali smo treba li Vlada nakon 720.000 potpisa povući iz procedure izmjene Zakona o radu, te kako gledaju na premijerkinu najavu da za referendum u ovogodišnjem proračunu nije predviđen novac.

- Pametna i odgovorna vlast bi nakon ovoliko prikupljenih potpisa povukla predložene izmjene Zakona o radu. Izjava da je referendum nepredviđen i velik trošak koji može usporiti provedbu mjera gospodarskog oporavka, cinična je i neodgovorna. Izmjene Zakona o radu ideja je koja je došla nakadno i nje nije bilo o vladinim mjerama gospodarskog oporavka. Pitam premijerku što bi bilo da nam se dogode prijevremeni izbori, što je uvijek moguće. Tko bi to platio? - pita se Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.





Goran Beus Rihemberg, HNS-ov saborski zastupnik kaže da bi sada bilo više nego politički mudro povući izmjene ZOR-a.

- Demokracija nema cijenu, međutim, ako je premijerka zabrinuta zbog troškova referenduma koji su, kako tvrdi, jednaki troškovima održavanja izbora, onda joj predlažem da se na isti dan održi referendum i prijevremni parlamentarni izbori.Tako ćemo sigurno uštedjeti novac, makar naredne godine, ako ga već moramo potrošiti u ovoj - rekao je Beus Rihemberg.

Dragutin Lesar, čelnik Hrvatskih laburista kaže kako od premijerke očekuje malo više ozbiljnosti.

Neka rade volonteri

Ako Vlada sad i povuče izmjene Zakona o radu koje su u proceduri nema nikavog jamstva da ih za dva mjeseca neće ponovo predložiti. Njima se ne smije vjerovati i zato bih sindikatima savjetovao da predaju potpise za referendum i da se on održi. Samo tako će se zaštiti od novih manevara vlade jer referendumska odluka može se promijeniti samo na novom referendumu. Što se tiče premijerkine tvrdje da će referendum koštati 170 milijuna kuna, vjerojatno je njegovu cijenu računala prema troškovniku za bojanje tunela.

Ako u proračunu nema novca za referendum, onda je ustavno pravo na njega samo lažna nada za građane. Pozvat ćemo ljude koji su dali potpis za referendum i među njima naći 100.000 koj su voljni volonterski odraditi posao u referendumskih komisijama i tako dobti najjeftiniji referendum na svijetu. Trošak će biti samo tiskanje listića. Znam da je premijerja u šoku ali neka se sabere prije nego što daje izjave - kaže Lesar.

Najskuplja varijanta

Darinko Kosor, šef HSLS-a smatra kako je ovo velika škola iz koje treba izvući pouke za buduće pregovaranje.

- Mi smo od prvog dana govorili da je prijedlog izmjena Zakona o radu trebao biti plod dogovora između sindikata i poslodavaca i vlade, dakle svih partnera. To nije učinjeno . Izostanak dogovora košta puno više nego da se sjelo za stol kad je bilo vrijeme. Volja grrađana je ustavno pravo i Ustav se mora pioštivati, oko toga nema rasprave. Jedino što ostaje jest da pravni stručnjaci razmotre treba li referendum održati po starom ustavnom rješenju, ili po novom - kaže Kosor. Do predstavnika HSS-a ni nakon više pokušaja nismo uspjeli doći.





Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a:

Mi smo od prvog dana govorili da je prijedlog izmjena Zakona o radu trebao biti plod dogovora između sindikata i poslodavaca i vlade, dakle svih partnera. To nije učinjeno i ovo što se sad dogodilo, velika je škola iz koje treba izvući pouke za buduće pregovaranje jer izostanak dogovora košta puno više nego da se sjelo za stol kad je bilo vrijeme. Volja grrađana je ustavno pravo i Ustav se mora pioštivati, oko toga nema rasprave. Jedino što ostaje jest da pravni stručnjaci razmotre treba li referendum održati po starom ustavnom rješenju, ili po novom.

Vojislav Stanimirović, SDSS:

Vlada bi nakon ovako snažno podržane referendumske inicijative morala ili povući predložene izmjene ZOR-a, ili pokušati sa sindikatima naći zajednički prijedlog izmjena. Mislim da se za referendum čija je inicijativa podržana s ovoliko potpisa mora naći novac i mora ga se provesti. Nisam pravni stručnjak, ali mi se čini logičnim da ga se provede po novim ustavnim odredbama koje su stupile na snagu u trentuku kad ih je Sabor prihvatio. Međutim, bojim se da će i nakon održavanja referenduma tenzije između poslodavaca i radnika oko prava zajamčenih zakonom o radu ostati.

Zoran Milanović, SDP:

Pametna i odgovorna vlast bi nakon ovoliko prikupljenih potpisa povukla predložene izmjene Zakona o radu. Izjava da je referendum nepredviđen i velik trošak koji može usporiti provedbu mjera gospodarskog oporavka, cinična je i neodgovorna. Izmjene Zakona o radu ideja je koja je došla nakadno i nje nije bilo o vladinim mjerama gospodarskog oporvaka. Pitam premijerku što bi bilo da nam se dogode prijevremeni izbori, što je uvijek moguće. Tko bi to platio?

Goran Beus Rihemberg, HNS:

Sad bi bilo više nego politički mudro povući izmjene ZOR-a. Demokracija nema cijenu, međutim, ako je premijerka zabrinuta zbog troškova referenduma koji su, kako tvrdi, jednaki troškovima održavanja izbora, onda joj predlažem da se na isti dan održi referendum i prijevremni parlamentarni izbori.Tako ćemo sigurno uštedjeti novac, makar naredne godine, ako ga već moramo potrošiti u ovoj.

Damir Kajin, IDS:

Treba li vlada povući predloženi Zakon o izmjenama Zakona o radu manje je važno pitanje, jer kad biste 720.000 potpisnika zahtjeva za raspisivanjem referenduma pitali da precizno kažu koji članak Zakona o radu brane i o čemu je u njemu zapravo riječ, siguran sam da većina ne bi znala. Mislim da je svima jsno da se ovdje radi o referendumu o Vladi na čelu s Jadrankom kosor. Referendum ne mora koštati niti kune ako se održi na isti dan kad i prijevremeni parlamentarni izbori. Nije problem u tome što ova vlada predlaže restrikcije, jer će ih morati provesti i nova, već to što ova vlada nije kadra otvoreno reći javnost- mi smo odogovrni za nastalo stanje i zato prije nego krenemo u bolne rezove želimo na izborim verificirati uživamo li još uvijek podršku građana ili ne.

Dragutin Lesar, Hrvatski laburisti:

Ako Vlada sad i povuče izmjene Zakona o radu koje su u proceduri nema nikavog jamstva da ih za dva mjeseca neće ponovo predložiti. Njima se ne smije vjerovati i zato bih sindikatima savjetovao da predaju potpise za referendum i da se on održi. Samo tako će se zaštiti od novih manevara vlade jer referendumska odluka može se promijeniti samo na novom referendumu. Što se tiče premijerkine tvrdje da će referendum koštati 170 milijuna kuna, vjerojatno je njegovu cijenu računala prema troškovniku za bojenje tunela. Ako u proračunu nema novca za referendum, ond aje ustvno pravo na njega samo lažna nada za građane. Pozvat ćemo ljude koji su dali potpis za referendum i među njima naći 100.000 koj su voljni volonterski odraditi posao u referendumskih komisijama i tako dobti najjeftiniji referendum na svijetu.Trošak će biti samo tiskanje listića. Od premijerke očekujem malo više ozbiljnosti. Znam da je u šoku ali neka se sabere prije nego što daje izjave. ( Slavica Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:51