REAKCIJE NA ISPRIKU

Šeks: Izvrsna je izjava Tadića. To je važan iskorak koji će utjecati na odnose Hrvatske i Srbije

ZAGREB - Dolazak srpskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar već je prilikom same najave događanja izazvao veliku buru u javnosti. No, baš kao što se očekivalo Tadić je došao u Vukovar pokloniti se žrtvama srpskih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, a donio je i dokumentaciju vukovarske bolnice nestalu tijekom pada grada.

- Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti - rekao je predsjednik Tadić.

Tadićevu je izjavu prokomentirao potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

- To je izvrsna izjava srbijanskog predsjednika Tadića i vrijedna državnička gesta, u kojoj ne samo da je izrazio žaljenje nego i ispriku zbog nevinih žrtava. To je važan iskorak koji će utjecati na odnose Hrvatske i Srbije i stabilnost u regiji – objasnio je Šeks.

S njime se složila i SDP-ovka Željka Antunović.

- Ako nije bilo ranije, dobro je sad. Za ispriku treba hrabrosti. Nadam se da će svaki slijedeći dan biti obilježen u skladu s tom isprikom - zaključila je Antunović.

Josip Friščić, potpredsjednik Sabora (HSS) rekao je: - Možemo praštati, ali ne smijemo zaboraviti, jer tko zaboravi prošlost ona mu se često vrati. Isprika je dobrodošla, ali time ne zatvaramo knjigu. Još je puno nestalih i nezbrinutih, nismo riješili pitanje granice, a tražimo i sudske pravorijeke. Očekujem da se nalaze i razgovaraju, jer time stvaraju pretpostavke za rješavanje ovih pitanja.

Damir Kajin, IDS:

- Nema boljeg mjesta za susret hrvatskog i srpskog predsjednika od Vukovara. No, to neće staviti točku na i na hrvatsko-srpske odnose. No, na isti dan kad je došao u Vukovar nije trebao ići i u Paulin Dvor jer to relativizira vukovarsku žrtvu.

Manda Patko, Vukovarske majke:

-Tadić je izgledao iskreno u Vukovaru. Rekao nam je da će se potruditi oko rješavanja pitanja nestalih, a mi se nadamo da će njegov trud dati uspjeha.

Ivan Pšenica, SUOZNHB:

- Zadovoljni smo, ali i oprezni jer politika je jedno, a stvarni koraci drugo. Dobro je što je predsjednik Tadić izrekao ispriku i žaljenje na Ovčari.

Vladimir Šišljagić, HDSSB:

- Isprika Borisa Tadića je civilizacijska gesta, ali samo na verbalnoj razini. Da bi uistinu imala vrijednost, Srbija najprije mora prihvatiti odgovornost za agresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:31