ISPRAVAK

Šeks: Nisam lažno svjedočio u procesu protiv Branimira Glavaša

 Goran Mehkek / Hanza Media

Poštovani,

Obraćam Vam se u ime moje stranke, g. Vladimira Šeksa, a povodom teksta pod naslovom Uvaženi građanin – lažni svjedok, objavljenog na Vašem portalu dana 04. rujna 2017.g. u rubrici „Iza kulisa“, u kojem se iznosi neistina vezana za moju stranku, pa Vas molim da, sukladno Zakonu o medijima (NN 59/2004), objavite sljedeći ispravak objavljene informacije, ujedno odgovor na istu.

U cit. tekstu autorica, među ostalima, ubraja i g. Šeksa u svoj popis lažnih svjedoka, koji to nekažnjeno prakticiraju. Na svoje pitanje „U kojim sve procesima smo se nagledali nevjerodostojnih svjedoka“ autorica odgovara s „Ili suđenja Branimiru Glavašu kada je tadašnji podpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks, svjedočio da su srpske civile u Osijeku ubijali preodjeveni pripadnici pete kolone“. Time se g. Šeksu pripisuje da je u procesu protiv Branimira Glavaša lažno svjedočio da su srpske civile, koji su u optužnici bili označeni kao žrtve za koje je odgovarao B. Glavaš, ubijali preodjeveni pripadnici pete kolone.

Navedena tvrdnja je netočna. G. Šeks nije lažno svjedočio u procesu protiv B. Glavaša.

G. Šeks je dao svoj iskaz u skladu sa saznanjima o predmetnim događajima, te nije nigdje, pa ni u svom iskazu, rekao da je za zločine koji su bili predmet optužnice protiv B. Glavaša, odgovorna „peta kolona“, već je opisujući prilike u ratnom Osijeku 1991.g. rekao da je izviješten, od tadašnjeg šefa SIS-a Milana Grošelja, da u Osijeku djeluje „peta kolona“ koja ubija civile, a nije ni na koji način tu „petu kolonu“ vezao sa civilima koji su bili predmet sudskog postupka protiv B. Glavaša.

Da je svemu tome tako proizlazi i iz pravomoćne presude Vrhovnog suda RH broj I Kž-84/10-8 od 02.06.2010.g., koja je objavljena i na internetskim stranicama Vrhovnog suda, u kojoj najviši sud u Republici Hrvatskoj, na str. 11. navodi:

„Prigovori žalitelja glede negativne ocjene iskaza pojedinih svjedoka, između ostalih i Vladimira Šeksa koje je izvršio prvostupanjski sud, iako prihvatljivi, nisu odlučni za utvrđivanje kaznene odgovornosti optuženog Branimira Glavaša, budući da navedeni svjedoci (dakle i Vladimir Šeks“ nisu nužno morali imati saznanja o inkriminiranoj djelatnosti Zaštitne čete,

…isto se odnosi i na neutemeljeni zaključak suda I. stupnja kako u inkriminirano vrijeme nije djelovala „peta kolona“ iako su o tome iskazivali svjedoci Vladimir Šeks i drugi svjedoci te o tome postoje pisani dokazi. Međutim, unatoč tome i pogrešnoj interpretaciji stvarnog iskaza svjedoka Vladimira Šeksa, pravilan je zaključak suda I. stupnja da zločini koji su predmet ovog postupka nisu posljedica djelovanja „pete kolone“.

Dakle, iz navedenog je više nego jasno da je Vrhovni sud RH definitivno potvrdio da Vladimir Šeks u navedenom kaznenom postupku nije lažno svjedočio, te da je uistinu u to vrijeme u Osijeku djelovala „peta kolona“.

Istovjetne neistinite tvrdnje iznošene su već višekratno u novinama, te ih je g. Šeks puno puta demantirao, pa i na Vašem portalu.

S poštovanjem, odvjetnica Ivana Špehar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:32