SABOR POČEO SVAĐOM

Šeks: Prestanite me optuživati za veleizdaju! To je neumjesno, uvredljivo i klevetnički!

'Vi ćete ostati upamćeni ne kao tvorac hrvatskog Ustava već po svojoj izjavi „locirati, identificirati, transferirati" ', rekao je Burić
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Nakon dva tjedna pauze nastavak saborske sjednice jutros je počeo burno - HDSSB je odmah na početku tražio da se raspravlja o presudi generalima Gotovini i Markaču.

- Haški sud političkom je presudom označio je kraj Domovinskog rata kao zločinački pothvat, a Vrhovni sud presudom Glavašu njegov početak - naglasio je Dinko Burić dodajući kako su presudom generalima osuđeni svi branitelji, Domovinski rat i cijeli hrvatski narod. Postupci Stjepana Mesića, Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Mladena Bajića za Burića imaju obilježja veleizdaje .

Takve njegove ocjene izazvale su lavinu reakcija. HNS-ova Vesna Pusić priznaje kako je visina kazne izazvala šok u Hrvatskoj, ali smatra kako je neistina da je presudom kriminaliziran cijeli Domovinski rat i osuđena cijela Hrvatska.

- Nedopustivo je da se individualni zločini skrivaju iza Domovinskog rata - naglasila je Pusić. Andrija Hebrang u ime HDZ-a podsjetio je na saborsku Deklaraciju o zaštiti digniteta Domovinskog rata u kojoj stoji da je Oluja pripremljena uz poštivanje međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

- To je stav Sabora i sve drugo je politiziranje koje šteti i generalima i Hrvatskoj – rekao je Hebrang poručujući Buriću da prestane politizirati i da nadležnim institucijama prepusti obranu istine o Domovinskom ratu.

Za IDS-ovca Damira Kajina nema dvojbe: dostojanstvo hrvatskog naroda nije narušio Haag već oni koji su uništili Hrvatsku.

- Hrvatski narod osudili su oni koji su isisali supstancu, 200 bogatih obitelji, opsesija o Hrvatskoj u BiH, Sanaderova pljačka, vladanje zemljom bez izbornog legitimiteta - poručio je Kajin. Za kriminaliziaciju Domovinskog rata prozvao je Tuđmanove ministre koji 1998. nisu dozvolili Gotovini razgovor s haškim istražiteljima.

- Obrana generala za prvenstveni cilj imala opelješiti državni proračun, a pelješen je Tuđmanov arhiv – istaknuo je. Na takve je tvrdnje oštro reagirao HDZ-ov Ivan Jarnjak koji je naglasio kako su generali optuženi na temelju transkripata koji su nelegalno poslani u Haag.

U svojoj kanonadi optužbi na račun HDZ-a Burić se posebno obrušio na Vladimira Šeksa opet mu izvlačeči poznate izjave o Gotovini.

- Vi ćete ostati upamćeni ne kao tvorac hrvatskog Ustava već po svojoj izjavi „locirati, identificirati, transferirati“. To će Vas pratiti i na ovom i na onom svijetu - poručio je Burić Šeksu. Uzalud se Šeks opet branio kako je samo prenosio zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost te kako je uvijek „pošteno branio ustav, zakone i pravni poredak“.

- Prestanite me optuživati za veleizdaju. Neumjesno je, uvredljivo i klevetnički da mi imputirate izdajničke namjere - naglasio je Šeks. Međutim Burića to nije smelo:

- Što god Šeks rekao ostat će onako kao što ja tvrdim!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:52