PREPIRKA

ŠEKS UZVRATIO MILANOVIĆU 'Trebao je malo očistiti nos prije nego je dao izjavu. On meni želi ono što priželjkuju Beograd i JNA. Žalosno i bijedno'

 Marko Todorov / CROPIX

Vladimir Šeks u subotu je žestoko reagirao na istup Zorana Milanovića u kojemu je ovaj pak reagirao na Šeksov raniji poziv da se pokrene postupak opoziva predsjednika Republike zbog navodnog nepoštivanja Ustava. Podsjetimo, Milanović je rekao da Šeks slobodno može pokrenuti opoziv.

- Za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, nitko nije glasao. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku - kazao je Milanović.

Nakon Milanovićeve izjave, ponovno se oglasio Šeks.

- Ja sam nabrojao povrede Ustava koje je svojom izjavom da ne priznaje Dan državnosti, a koji je ustanovio Sabor svojim zakonom, napravio predsjednik Milanović. Za povredu Ustava postoji mogućnost pokretanja postupka opoziva. Njegova reakcija pokazuje jednu krajnje nevjerojatno, osvetničko, neodgovorno ponašanje jednog državnika. Mislim da je trebao malo očistiti nos prije nego je dao izjavu - kazao je Šeks za RTL, očito se referirajući na Milanovićevo šmrcanje tijekom davanja izjave nakon polaganja vijenaca na Mirogoju.

Ipak, na molbu da pojasni što pod tim misli, Šeks je kazao da je Milanović prvo trebao obrisati nos, prije nego što daje izjave.

- To je krajnje neozbiljno što je on rekao u vezi mene - kazao je Šeks.

- Njegova tvrdnja, izjava da su neki završili pred sudom, a da možda nisu bili krivi, to je poruka hrvatskom pravosuđu da se neke nedužne, nevine, dovodilo pred sud ili osuđivalo, a njegova tvrdnja da bih ja trebao odgovarati za neke zločine, on priželjkuje ono za što su JNA i vojno tužiteljstvo JNA protiv mene podigli optužbe. Dakle, on je na istom tragu onome što meni priželjkuju i Beograd i JNA i Srbija. Žalosno i bijedno - poručio je Šeks.

Na pitanje hoće li on pokrenuti opoziv, Šeks je kazao da neće on pokrenuti taj opoziv.

- Ja sam govorio o tome kada predsjednik Republike povrijedi Ustav, a predsjednik Republike je čuvar Ustava i zakonitosti. Svatko je dužan držati se Ustava. Ako Hrvatski sabor kao zakonodavac donese neki zakon, onda ga se i predsjednik i svatko drugi treba pridržavati. Ne mora se s njime slagati, ali ne može ga ignorirati i ne može upućivati poruku građanima kako je to bezvrijedni papir, bezvrijedni zakon. Onda može predsjednik Milanović za bilo koji zakon reći: 'Ja to ne priznajem, taj zakon koji je donio Sabor. Ljudi nemojte se pokoravati tom zakonu'. To je nešto nečuveno, skandalozno i neozbiljno od predsjednika. Bilo bi nečuveno od bilo kojeg tijela vlasti - kazao je Šeks.

Jedan od tvoraca hrvatskog Ustava se ne slaže s konstatacijom da je razina političkog komuniciranja pala na niske grane, bar ne ona koja dolazi od strane HDZ-a.

- Sa strane HDZ-a nije pala na nikakve niske grane, nego je na vrlo pristojnoj razini. HDZ se napada beskrupulozno s uvredljivim klevetničkim izjavama, a u tu se kampanju uključio i Milanović - kazao je Šeks za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:52