JEDAN OD RIJETKIH

Seljak iz Slavonije: 'Pobijedio sam sušu jer sam ulagao u navodnjavanje'

'Uspio sam sačuvati prinos od 50 tona kupusa, koji će zbog suše sada sigurno imati višu cijenu'

Stjepan Jelkić iz Gata kraj Belišća jedan je od rijetkih slavonskih poljoprivrednika kojemu suša ove godine nije donijela probleme kao većini njegovih kolega.

Taj povrtlar, naime, svih svojih 30 hektara zemlje, na kojoj ove godine uzgaja kupus, redovito navodnjava.

Skupi rolomati

Doduše, ni kod njega situacija nije idealna jer on svoj jedan rolomat za navodnjavanje mora praktički svaki dan premještati kako bi svaku orani-cu mogao ravnomjerno natopiti vodom.

- Prvo i osnovno je važno reći da povrtlarstva nema bez navodnjavanja. Navodnjavati se mora, povrće obavezno, a prema iskustvu od ove godine, tako će uskoro biti i s ostalim kulturama. No najveći problem u cijeloj priči je financijske prirode jer većina seljaka nema tih 70-100 tisuća kuna koliko je potrebno za jedan rolomat koji bi, recimo, bio pojačan kišnim krilom za ujednačenije bacanje vode - priča nam Stjepan dok obilazi-mo njegovo polje kupusa, koji svojom zelenom bojom očito odskače od žutila na kukuruzu i drugim kulturama koje ga okružuju. Doduše, krajnji redovi kukuruza na oranici Jelkićeva susjeda također su zeleni. Prskalica s oranice našeg sugovornika zahvaća vodom krajnje redove kukuruza na susjednoj njivi i razlika između tih redova i onih u unutrašnjosti kukuruznog polja je očita, što dovoljno govori o tome koliko bi navodnjavanje pomoglo kukuruzu, soji, repi...

Vrućine i dobar urod

- Pomoglo bi svakako. Nama s kupusom pomaže i to je očito, ali moram priznati da nisam do kraja zadovoljan time kako se razvija jer su ovo ipak ekstremne vrućine. Ja ću imati dobar urod, ali ipak ne onakav kakav bi bio u normalnim okolnostima. Evo mi sada hodamo po suhoj njivi koja je prije tri dana navodnjavana, ali suša je takva da zemlja praktički povuče sve što damo. Bilo bi bolje kada bih na svakoj njivi imao jedan rolomat, ali to je ona priča o financijama i za sada se krpamo s ovim jednim na nekoliko njiva.

Jelkić još ne zna kolika će biti cijena kupusa za ovu godinu, ali će zbog suše i smanjenog uroda biti viša nego inače, odnosno viša od proječne cijene od 1 kune u tzv. normalnim godinama. Prosječan prinos po hektaru je oko 50 tona i na kupusu, kao i na ostalim povrtnim kulturama, može se zaraditi nešto više nego na nekim drugim kulturama, ali povrće zahtijeva i cjelogodišnji, gotovo svakodnevni rad.

Pilot-sustav besplatno

Jelkić je jedan od rijetkih poljoprivrednika koji koristi sustav navodnjavanja Veliškovci-Gat. Projekt vrijedan 40 milijuna kuna, izgrađen prije nekoliko godina zahvaljujući ideji Grada Belišća uz potporu Osječko-baranjske županije te financiranje Hrvatskih voda, još uvijek nije zaživio u punom obimu. Od 500 hektara, koliko bi mogao zahvatiti navodnjavanjem, sustav pokriva tek 60 hektara, od čega polovicu koristi Jelkić, koji je na tome zahvalan Gradu Belišću koji upravlja sustavom. Naime, kako se projekt još uvijek vodi kao pilot, se-ljaci ne moraju plaćati potrošenu vodu. A riječ je o 200 tisuća litara po hektaru dnevno.

- To nam je velika pomoć. Grad sada radi na tome da nam kupi još dva rolomata kako bi još neki seljaci mogli koristiti sustav. Za sada ga na ovaj način koristimo samo nas dvojica, a još njih osam ima neke improvizirane sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:35