OPASNOST

SELO PORED N. VINODOLSKOG U STRAHU Danima ih posjećuje medvjed: 'Sin mi se vraćao kući kad ga je presrela životinja. On je zastao, ali bome i medo'

Ilustracija
 Vasily Fedosenko / REUTERS

Grižane (Bašunje Vele) u okolici Novog Vinodolskog već danima posjećuje medvjed, javlja Novi list. Je li riječ o jednoj te istoj životinji – ne zna se, ali divljač je prilikom svake posjete ostavila tragove.

Početkom tjedna uništila je voćku trešnje obitelji Puharić, da bi prije dva dana posjetila dječje igralište u dvorištu obitelji Starčević, ostavivši 'smeđi darak'. Zatim je s petka na subotu opet medo posjetio okućnicu ove obitelji te na cesti ponovno obavio nuždu. Bio je to okidač da se o tome obavijesti javnost.

– Malo je nezgodno kada vam se toliko toga počinje događati oko kuće i kada vam i susjedi imaju iste probleme. Imam četvero djece i jako se bojim. Bojim se mališane ostaviti same u bilo koje doba dana jer ne znam kada će nas medo ponovno posjetiti, kaže za Novi list Branislav Starčević.

Otkrio je da je početkom tjedna njegov najstariji sin imao čak i bliski susret s ovom životinjom.

– Moj se sin Ivan vraćao kući pješke po cesti u poslijepodnevnim satima. Bilo je to negdje oko 18.30 sati kada ga je presrela životinja. On je zastao. Ali je bome zastao i medo. Dobro je ispalo jer se Ivan samo okrenuo i nastavio u smjeru iz kojeg je dolazio, kaže Branislav, koji je jako ogorčen kako na sve to reagiraju nadležne službe.

Bio je par puta na policiji – ali nitko ništa, zvao je i nadležnu Lovačku udrugu 'Srndać', ali čini se da po njegovim riječima oni sve ovo nisu baš ozbiljno shvatili. Starčević smatra da u Grižanama ima barem desetak medvjeda.

Šef 'Srndaća' Zrinjko Lučić kaže da nije jednostavno dobiti dozvolu, tzv. markicu, Ministarstva poljoprivrede za izvanredni odstrel.

– Za dobivanje dozvole mi moramo dokazati da životinja najmanje četiri dana dolazi na isto mjesto, da radi štete, da ugrožava živote. Mi smo za sada po tom pitanju dobili samo jedan telefonski poziv. Nemamo po tom pitanju ništa napisano. Nikakav dokaz. No, bez obzira na to već smo poduzeli neke korake da se riješi ovaj problem, kaže Zrinjko Lučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:09