ODLUKA

SENAT SVEUČILIŠTA USKRATIO SUGLASNOST PREDLOŽENIKU ZA NOVOG DEKANA FFZG-a Profesor Jovanović za Jutarnji: 'Sveučilište nam se pretvorilo u tiraniju'

Neven Jovanović i Vesna Vlahović Štetić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu (SuZg), koja je održana putem e-maila od 12 do 16 sati, 49 članova Senata glasalo je za uskratu suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, 12 je bilo protiv dok je pet bilo suzdržano.

U svojoj reakciji na tu odluku dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić je izrazila je razočaranje spremnošću članova Senata da donesu tako dalekosežnu odluku na ovakav način, bez mogućnosti rasprave i prilike da prof. Jovanović odgovori na primjedbe na njegov program. - Ovime je Sveučilište u Zagrebu dovelo u pitanje svoje temelje i budućnost - rekla je dekanica Vlahović-Štetić.

Na odluku je reagirao i sam Neven Jovanović.

- Cilj uvaženog rektora Sveučilišta u Zagrebu i njegovih pomoćnika bio je jasan već iz onemogućavanja rasprave na ovoj sjednici Senata: trebalo je zgaziti Filozofski fakultet, ovakav kakav je nastajao od 2016. Zgaziti ga se nije moglo zakonski, jer nikakvi zakoni nisu bili kršeni. Zato su povučene poluge tiranije u koju je Sveučilište u Zagrebu preoblikovano u posljednjih šest godina. Tiranija je jaka i strašna riječ, i koristim se njome s grčem u želucu, ali samo ona opisuje ono u što se pretvorilo Sveučilište u Zagrebu. "Dekan koji se usprotivi Rektoru, gotov je", takav
je bio jedan komentar kolege ovih dana, rekao nam je Jovanović.

- Ovim je glasanjem Senat Sveučilišta stao iza obrazloženja koje izvrće ono što sam u programu napisao, koje me zaustavlja jer ne mislim isto što misli i uvaženi rektor, koje me optužuje da ne poštujem propise koje je
apsolutno dužan poštivati svaki radnik Sveučilišta i Fakulteta naprosto zato što nisam izrijekom napisao da ću te propise poštovati i te propise in extenso citirao. Naposljetku, ovim je glasanjem Senat potvrdio da je vijeće Filozofskog fakulteta sastavljeno ili od luđaka i neuračunljivih osoba, ili od opasnih kriminalaca. Znamo kakve mjere slijede nakon potvrde takve odluke. Filozofskom fakultetu ovom odlukom nije dozvoljeno da bude bilo kakav Filozofski osim onoga koji je po volji uvaženom rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. Damiru Borasu. Filozofskom osobito nije dozvoljeno da bude transparentan, kritičan, i istini vjeran Filozofski. Za takav fakultet na Borasovu sveučilištu nema mjesta. Valja nama preko rijeke, izjavio je Neven Jovanović.

Podsjetimo, jučer je Vijeće Filozofskog fakulteta poslalo izjavu za javnost u kojoj se navodi kako je prijedlog programa rada prof. Jovanovića prihvaćen na sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta prije dva mjeseca, 26. veljače, na tajnom glasanju, većinom glasova, 76 glasova za i 9 protiv od 85 prisutnih.

„Od tada rektor Sveučilišta u Zagrebu nije ni Filozofskom fakultetu ni kolegi Jovanoviću, pisano ili usmeno, dostavio nikakve primjedbe na program kao ni poziv na razgovor. Napominjemo da prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, čl. 42. st. 2, Senat mora, na prijedlog rektora, „u roku od mjesec dana odlučiti o davanju suglasnosti na uredno podneseni zahtjev“, kao i da: „Odluka rektora i Senata kojom se uskraćuje suglasnost mora biti obrazložena“, navodi se, među ostalim u izjavi Vijeća FF-a.

Nadalje, Vijeće upozorava da je današnja sjednica Senata organizirana na posve neprimjeren način. „Na njoj je onemogućeno svako očitovanje ili rasprava sudionika, što je u potpunosti proturječno ideji akademske demokracije, kao i ulozi Senata kao središnjeg tijela Sveučilišta u Zagrebu koje donosi odluke o najvažnijim akademskim, istraživačkim, studijskim, financijskim i poslovnim pitanjima. Izgleda da se od članova Senata očekuje da se bez rasprave ili prigovora oglase e-mailom i šutke prihvate ponuđenu 'uskratu'“, upozorilo je Vijeće FF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16