DRAMATIČNA OPERACIJA

SENZACIONALAN USPJEH KIRURGA Prišili šaku koju je stroj potpuno otkinuo! Pacijent već miče prstima

'Operacija je bila vrlo zahtjevna jer ruka nije odsječena, nego otkinuta', objašnjavaju kirurzi
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Veliki uspjeh zabilježili su kirurzi sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak. Uspjeli su prišiti šaku pacijentu Draženku Pavloviću koju je 20-tonski stroj za cijepanje drva naprosto otkinuo.

Dva tjedna nakon operacije, koja je obavljena u srijedu 20. ožujka, Draženko Pavlović miče prstima, osjeća ruku i što je, kako pojašnjavaju liječnici, najvažnije, pristu su mu topli, što znači da je prokrvljenost dobra i da su sve žive i svi živci uspješno spojeni. Tim liječnika predvodili su kirurg dr. Jadranko Kovjanić i anesteziolog dr. Srđan Bartulić.

- Nas smo dvojica bili stalno za stolom tijekom desetsatne operacije, ostali članovi tima su se mijenjali. U operaciji su još sudjelovali dr. Igor Vrga, dr. Matea Marčec, dr. Gordan Rujevčan, sestre Šemsa Mujkić i Martina Martinović, te asistentica anesteziologa Vedrana Arnautović - doznajemo od šefa kirurgije i tima koji je pacijentu iz Gline spasio šaku, dr. Jadranka Kovjanića.

- Operacija je bila vrlo zahtjevna, jer ruka nije odsječena, nego otkinuta. Hitna medicinska pomoć odigrala je veliku ulogu u spasu ruke, očistili su je i dovezli u Sisak iz Gline u ledu i fiziološkoj otopini. Pacijent je bez ruke ostao u 9,20 sati 20. ožujka, u Siska je dovezen u 11, a već u 12 sati bio je u operacijskoj dvorani. Objasnio sam mu da ćemo pokušati spasiti ruku, da je to vrlo rizična i neizvjesna operacija. On je rekao da nam vjeruje, da neće da ga vozimo u Zagreb na operaciju i mi smo krenuli. Zahvat je trajao deset sati, morao sam skratiti podlakticu za dva centimetra da dođem do čistih kostiju i krvih žila. Najprije sam spojio kosti, potom živce, pa tetive pa meko tkivo pa presadio kožu.

Drugi dan smo ponovo imali peterosatnu operaciju i jopš nekoliko kompliciranih zahvata, ali rezultat je odličan: pacijent miče prstima, osjeća ih, prsti su mu topli, bit će sve u redu. Naravno, nikada neće imati kompletnu funkciju ruke, ali imat će cijelu ruku, prsti će biti pokretni. Možda neće tom rukom više zidati ili cijepati drva, kako sam pacijent najavljuje, ali će biti sve dobro, rekao je dr. Kovjanić. Ističe da je prije dosta godina dr. Jadranko Jurković nekedašnji kirurg sisačke bolnice prišio šaku pacijentu iz Sunje, ali ruka nije bila u cijelosti odsječena. Ovo je prvi slučaj da se u Sisku obavi cjelovita replantacija šake.

Draženko Pavlović ni sam ne vjeruje da su mu doktori spasili šaku. Veli kako je bio u silnom šoku nakon strahovitog udarca cjepača drva. Osjetio je strašnu bol, krv, vidio je da nema dijela podlaktice i šake.

- Kada mi je dr. Kovjanić u Sisku rekao da bi pokušao spasiti odsječenu ruku, bio sam presretan. Rekao sam samo radite, vjerujem vam. Sada sam dobro, ruka previše ne boli, a prsti odsječene šake su moji, mičem ih sve, osjećam ih, ispričao nam je jučer Glinjanin Draženko Pavlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:05