PROVJERA USTAVNOSTI

ŠEPAROVIĆ 'Odluka o ustavnosti osnivanja Visokog kaznenog suda bit će donesena kroz nekoliko mjeseci'

 
Miroslav Šeparović
 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da će odluka o ustavnosti osnivanja Visokog kaznenog suda, koji je trebao početi s radom 1. siječnja 2020. biti donesena u razumnom roku, odnosno kroz nekoliko mjeseci.

Komentirajući odluku o pokretanju postupka ocjene ustavnosti zakonskih članaka koji predviđaju osnivanje Visokog kaznenog suda Šeparović je u izjavi Hini kazao da je takvo rješenje doneseno kako bi se spriječile teške ili nepopravljive posljedice.

Ustavi sud će stoga ispitati je li osnivanjem Visokog kaznenog suda narušen ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda u državi.

Obaviješteni DSV i Vrhovni sud

"Odgoda ne bi trebala trajati više od nekoliko mjeseci", kazao je Šeparović.

Nakon što je na sjednici u utorak donio rješenje o privremenoj odgodi primjene zakonskih odredbi koje se odnose na osnivanje i početak rada Visokog kaznenog suda, Ustavni sud je o tome obavijestio Državno sudbeno vijeće i Vrhovni sud.

Odluka će, dodao je Šeparović, biti javno objavljena sukladno Poslovniku Ustavnog suda, najvjerojatnije u petak. Odluka, naime, nije donesena jednoglasno pa se moraju napisati i tri izdvojena mišljenja.

Do konačne odluke Ustavnog suda po prijedlogu za ocjenom ustavnosti koji su podnijeli SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Orsat Miljenić, neće biti prisege izabranih 11 sudaca.

No, Šeparović ističe kako rješenje ne prejudicira konačnu ustavnosudsku odluku. Sve do sada poduzete radnje poput imenovanja sudaca, primljenih službenika i namještenika pravno su valjane, ali se "daljnje radnje vezane uz početak rada suda ne mogu poduzimati do daljnjeg", zaključio je Šeparović.

Turudić: Dva predblagdanska tjedna premalo za donošenje meritorne odluke

Izabrani sudac novog suda Ivan Turudić kojemu je ministar pravosuđa ranije povjerio i poslove osnivanja Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u izjavi Hini kazao je kako je Ustavni sud odluku o suspenziji donio jer je zaključio da su dva predblagdanska tjedna premalo za donošenje meritorne odluke.

"Ustavni sud RH smatra kako nema dovoljno vremena da u dva predblagdanska tjedna donese meritoronu odluku o početku rada Visokog kaznenog suda", komentirao je Turudić.

''Povodom zahtjeva za ocjenom ustavnosti, Ustavni sud je postupio u skladu sa svojim ovlastima po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. Nije donesena odluka o meritumu stvari, već Ustavni sud, pretpostavljam, jednostavno smatra kako nema dovoljno vremena da u dva predblagdanska tjedna donese meritornu odluku'', kazao je Turudić za Hinu. Pritom je dodao kako nije riječ o neuobičajnoj ili dramatičnoj odluci.

''Ustavni sud ima i sukno i škare te će donijeti odluku kakvu će donijeti'', zaključio je aktualni predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i budući sudac Visokog kaznenog suda.

Bošnjaković: Osnivanje novog suda dobro za ujednačavanje sudske prakse

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je, uoči sjednice Vlade, rekao da je odluka Ustavnog suda o pokretanju postupka ocjene ustavnosti zakonskih članaka koji predviđaju osnivanje Visokog kaznenog suda procesna odluka te poručio da je osnivanje novog suda dobro za ujednačavanje sudske prakse.

"S obzirom na to da je pokrenuta ocjena ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o kaznenom postupku vezanih za osnivanje Visokog kaznenog suda, Ustavni sud je donio odluku da se dalje ne provode nikakvi postupci i radnje dok on ne odluči o ustavnosti. To je jedna procesna odluka", ocijenio je ministar Bošnjaković.

Proces će trajati ovisno o tome koliko je vremena Ustavnom sudu potrebno da pripremi odluku, dodao je. Upitan jesu li razgovarali sa stručnjacima dok su pisali zakon jer se sada može dogoditi da sud neće funkcionirati, odgovorio je da će situacija biti jasna tek po odluci Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:24