KARAMARKOVA TUŽBA

ŠEPAROVIĆ TVRDI DA USTAVNI SUD NE SPAŠAVA PLENKOVIĆA 'To su sve spinovi i pokušaji pritisaka koji neće imati utjecaja na odluku'

Miroslav Šeparović, Ustavni sud RH, Andrej Plenković
 CROPIX

- Netočno je da Ustavni sud uopće razmatra mogućnost ukidanja ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da utvrđuje povredu načela djelovanja dužnosnika i da time pomaže premijeru Andreju Plenkoviću - kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović refereirajući se na stavove prema kojima bi usvajanje ustavne tužbe bivšeg predsjednika HDZ-a i bivšeg potpredsjendika Vlade Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva imalo posljedice na budući rad i ovlasti tijela koje preispituje ponašanje dužnosnika.

Povjerenstvo je, podsjetimo, utvrdilo da se Karamarko ogriješio o odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja određuje načela po kojima se mora ponašati dužnosnik, time što je iznosio stavove kako treba postupiti u slučaju arbitražnog spora Ina - MOL, a pritom prešutio da je njegova supruga poslovno povezana s MOL-ovim lobistom u Hrvatskoj.

Prema tumačenjima koja je objavio Jutarnji list, usvajanje Karamarkove ustavne tužbe reflektiralo bi se na sve ostale slučajeve u kojima je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da su se dužnosnici ogriješilil o zakonsku odredbu o načelima djelovanja dužnosnika, te posljedično čak utjecala na njeno izbacivanje iz zakona. Prema tim tumačenjima, izravnu korist od odluke imao bi premijer Andrej Plenković protiv kojega Povjerenstvo treba provesti postupak radi netransparentnog pisanja Zakona o izvanrednoj upravi u tvrtkama od sistemskog značaja (lex Agrokor) i činjenice da su autori zakona kasnije zarađivali u Agrokoru na njegovoj primjeni, te bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić koju je Povjerenstvo radi toga osudilo, ali je Upravni sud iz formalnih razloga tu odluku ukinuo.

Predsjednik Ustavnog suda Šeparović sve to demantira i tvrdi kako je potpuno netočno da ustavni suci uopće i razmatraju mogućnost razvlašćivanja Povjerenstva, kao i da nemaju nikakvu namjeru pomagati Plenkoviću.

- To su sve spinovi i pokušaji pritisaka na Ustavni sud koji neće imati nikakvog utjecaja na odluku koja u tom slučaju nije donesena, a u ovome trenutku ne mogu ni predvidjeti kada će to biti - kazao je Šeparović reagirajući na tekst Jutarnjeg napominjući kako će odluka, kada bude donesena, biti i javno objavljena.

Članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji definira načela djelovanja dužnosnika kaže da dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana. U drugom stavku navodi da su dužnosnici osobno odgovorni za svoje djelovanje u obnašanju javnih dužnosti na koje su imenovani, odnosno izabrani prema tijelu ili građanima koji su ih imenovali ili izabrali.

Dužnosnici, kaže se u sljedežem stavku, ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana i ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.

Građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje su u vezi s obnašanjem njihove dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:16