PUPOVAC O PRESUDI

'Šešelj je sada važan akter javnog života'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA / CROPIX

"Haški sud i tužiteljstvo, nažalost, učinili su još jednu stvar kojom su povrijedili osjećaje stradalih, onih koji su se borili za drugačiju demokratsku političku kulturu i one koji su očekivali da će sud i tužiteljstvo stvoriti pretpostavke za osjećaj pravednosti, izmirenja i ponovnog povjerenja. To se s ovom presudom nije dogodilo", kazao je za N1 Milorad Pupovac iz SDSS-a.

"U međuvremenu je prostor za njegovo političko djelovanje i djelovanje njegove stranke veoma proširen. Postao je akter javnog i političkog života, a vidimo da i dalje koristi ratnu retoriku koju je koristio devedesetih godina. Ona je pogubna za Srbiju i Srbe; oni koji su ozlojađeni ekonomskim položajem i drugih prilikama, osjećajem nepravde, mogu povjerovati još jednom u to kao što su povjerovali i devedesetih. Istovremeno za druge narode takva retorika predstavlja prijetnju, ali i sasvim sigurno uvredu za njihova stradanja", dodao je Pupovac.

"Ova presuda neće utjecati ni povoljno na odnose između Srbije i BiH, ali ni na odnose Hrvata i Srba, Srba i Bošnjaka. Haški sud i tužiteljstvo su, nažalost, počeli donositi presude i odluke, koje stvaraju sve veće razočarenje, nepovjerenje i osjećaj nepravde u odnosu na ono što se od njega očekivalo, a to je zadovoljština za žrtve i pravda. Kod mnogih ljudi on je samo produbio osjećaj nepravde i povrijeđenost produbio, kod mnogih je stvorio osjećaj da se više isplati govoriti huškački, jezikom mržnje i rata, nego jezikom mira, demokracije i uzajamnog pomirenja i povjerenja", rekao je i dodao kako ono što smo očekivali da će Haški sud uraditi, da će nam pomoći uspostaviti osjećaj pravde za stradale u ratu, to je nepovratno izgubljena stvar.

"Očito je da ćemo morati se sami aktivnije i agilnije boriti za stvarnje tog osjećaja, jer možemo ostati s osjećajima koji su teško traumatizirani i teško poremećeni i koji mogu imati pakleni potencijal za sve one koji dolaze poslije nas", zaključio je u razgovoru za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:49