SUĐENJE ZA ZLOČINE

ŠEŠELJA DO UTORKA VRAĆAJU U HAAG, A BOLESNOG HADŽIĆA PUŠTAJU Vođa radikala: 'Neću se predati, ali ni bježati'

 Cropix

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je nalog da Vojislav Šešelj do 26. svibnja bude vraćen u pritvorsku jedinicu, rekao je za Tanjug potpredsjednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić.

Šešelj je za "Večernje novosti" izjavio da se neće dobrovoljno predati.

- Čuo sam da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo odluku da se moram vratiti u Haag do 26. svibnja. Ostajem pri svojoj odluci da se dobrovoljno neću predati. Neću ni bježati, trenutno sam kod kuće i prilegao sam da se odmorim”, izjavio je za Novosti čelnik radikala nekoliko minuta nakon što je stigla vijest da je Haag naredio njegov povratak u ćeliju.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donelo je 6. studenoga 2014. godine odluku da Vojislav Šešelj, nakon više od 11 godina pritvora, zbog teškog zdravstvenog stanja, bude pušten na privremenu slobodu.

istodobno, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je u petak ponovno pustiti na privremenu slobodu optuženog ratnog zločinca Gorana Hadžića zbog teškog zdravstvenog stanja.

Optuženik za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj od 1991-1993. vratio se početkom svibnja u Haag s privremene slobode u Srbiji i nastavio liječenje zbog karcinoma na mozgu.

Na slobodi će vrijediti isti uvjeti kao i kada je u travnju prvi put privremeno pušten u Novi Sad, što znači da će biti pod stalnim policijskim nadzorom i neće moći istupati u javnosti, priopćio je ICTY.

Suđenje Hadžiću u prekidu je od listopada 2014., kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, on je optužen za ratne zločine nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:54