BIROKRACIJA

ŠEST GODINA I 8 MJESECI SASTAVLJALI 3 PASUSA ODGOVORA Ova državna službenica žalila se na ocjenu svog rada. Odgovor je stigao nakon više od 2400 dana

 
Matea Babić
 Damjan Tadić / CROPIX

Šest godina, osam mjeseci i 22 dana. Točno toliko trebalo je Odboru za državnu službu da u tri pasusa napiše obrazloženje rješenja kojim joj odbija žalbu na godišnju ocjenu o radu za 2011. i dostavi ga Matei Babić, sada višoj stručnoj savjetnici Odjela za mladež zagrebačkoga Županijskog suda na kojem radi od 2013. .

“Što može očekivati državni službenik ako nakon ovoliko godina dobije rješenje? Nije li to apsurd? I to je jedini razlog zbog kojeg želim da i javnost s time bude upoznata”, rekla nam je Matea Babić, po struci socijalna pedagogica.

Viša ocjena

Naša sugovornica radila je kao viša stručna savjetnica za tretman u Odjelu tretmana turopoljske kaznionice i za 2011. godinu neposredno nadređena rukovoditeljica ocijenila ju je ocjenom odličan. Iako bi to nekome moglo izgledati pretenciozno, savjetnica Babić smatrala je da je svojim radom u toj godini zaslužila i ocjenu izvanredan. I na četiri stranice u žalbi Odboru za državnu službu, podnesenoj u zakonskom roku, podrobno je obrazložila zašto smatra da je tu ocjenu zaslužila, a ne predloženu ocjenu koja nije bila ni s čim obrazložena i bez datuma.

- Tražila sam usmeno obrazloženje svoje nadređene, no ona mi je rekla da sam još mlada i da mi fali iskustva. Smatrala sam da je to proizvoljna tvrdnja te neutemeljena na činjenicama jer sam tada već imala sedam godina radnog iskustva, od čega dvije i pol godine u turopoljskoj kaznionici. Smatrala sam da se ocjenjuje moj neposredan rad za 2011. godinu, neovisno o godinama radnog staža i godinama života.

To što je moja nadređena izjavila da je u kaznionici zaposlena nakon 19 godina staža i da se nije smatrala povrijeđenom što nije odmah bila ocijenjena najvećom ocjenom, meni nije bilo prihvatljivo. I ja vjerujem da čitav život treba učiti pa sam se i o vlastitom trošku educirala i u svoje slobodno vrijeme - rekla nam je Matea Babić.

Citiranje propisa

Sve to navela je i u žalbi, ali i podastrla u njoj argumente svojoj nadređenoj, zbog kojih je smatrala da je savjesno i odgovorno obavljala svoj posao, na koji uostalom nitko od njezinih nadređenih nije imao primjedbi. Štoviše, dobivala je samo pohvale, ali i dodatne poslove, mimo onih opisanih u opisu poslova koje je trebala obavljati, poput izrade tablica, dorade prezentacija, pismenog i usmenog prijevoda s engleskog na hrvatski i obrnuto, mentorstva studentima. Matea Babić željela je ostati raditi u zatvorskom sustavu, ali ovakav stav njezinih nadređenih nije bio motivirajući. Prešla je raditi na zagrebački Županijski sud.

I kad je već gotovo zaboravila na svoju žalbu, 8. studenoga ove godine dobila je odgovor Odbora za državnu službu. Odgovor je napisan 21. rujna, što znali da su im trebala dva mjeseca samo da ga otpreme.

Većina rješenja prijepis je zakonskih propisa i pravilnika, a na konkretne navode iz njezine žalbe odnose se doslovno dva odlomka, za što je administraciji zaduženoj za žalbe državnih službenika trebalo oko 2400 dana. Zapravo se to može svesti na jednu jedinu rečenicu - “žaliteljica nije dokazala svoje tvrdnje iznesene u primjedbi na ocjenu, a s obzirom da je na njoj teret dokazivanja”. Pritom se odbor za državnu službu samo poziva na shvaćanje iz presude Upravnog suda u Rijeci, ali i da Matea Babić nije niti u žalbi dokazala da kvaliteta njezina rada odgovara ocjeni “izvanredan”.

Ali, nije samo Matea Babić dobila takav odgovor od Stanke Vučice, predsjednice Odbora za državnu službu. Slično, bez odgovora na konkretan upit zašto im je trebalo toliko vremena da riješe žalbu, i mi smo dobili od predsjednice Odbora. Tražili smo i odgovore na upite koliko Odbor godišnje zaprimi žalbi, koliko je prosječno vrijeme rješavanja. Evo odgovora:

Izvješće

“Budući da prema odredbi članka 16. stavka 1. Uredbe o ustrojstvu i načinu rada Odbora za državnu službu (Narodne novine, broj 96/17), Odbor podnosi Vladi godišnje izvješće o svom radu do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu, koje izvješće se, sukladno stavku 2. toga članka, objavljuje na web-stranici središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, odgovore na pitanja u pogledu broja zaprimljenih i riješenih predmeta, vremenu postupka rješavanja i prioritetnim predmetima možete pronaći na web-stranici Ministarstva uprave. (...) O zakonitosti odluka Odbora odlučuju upravni sudovi u upravnom sporu po podnesenim tužbama”.

Ako je to utješno, “odgovor” u kojem zapravo nije odgovoreno ni na jedno konkretno pitanje koje smo postavili dobili smo u traženom roku, za manje od 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:15