NESUGLASICE U DRŽAVNOJ VLASTI

ŠEST KRITIKA S PANTOVČAKA Predsjednica kritizira Vladu, otkrivamo što sve zamjera Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima

 
 Goran Mehkek / Ronald Goršić / Hanza Media

Nije tajna da odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora nisu idilični i da smo u razdoblju otkad je Andrej Plenković postao premijer svjedočili različitim neslaganjima i sukobima između predsjednika Vlade i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

No, dosad su sporadično na vidjelo izlazile pojedine točke prijepora, a jučer je Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za N1 prvi put otvoreno kritizirala premijera i Vladu, i to oko šest poteza iz Banskih dvora.

Tako je predsjednica otvoreno dala podršku ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, dok je za šeficu Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijanu Vican, koja je bila premijerov izbor, rekla da je “odradila svoje”.

“Više sam kompatibilna s ministricom Divjak, razmišljamo na isti način. Vican je radila na prvoj reformi i odradila je svoje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Druga točka oko koje se predsjednica očito ne slaže s premijerom jest njegov način rješavanja problema s pločom poginulim HOS-ovcima. “Moj je dojam da nitko u konačnici nije zadovoljan”, poručila je predsjednica.

Grabar-Kitarović kritizirala je i policijsko sankcioniranje mladića iz Poreča koji je za posjeta premijera Plenkovića tom gradu vikao “HDZ lopovi”.

“Imamo slučaj mladića iz Umaga koji je prije nekoliko dana izvikivao nekakve povike, zbog čega je dobio poziv za sud. Ja sam u svoje dvije i pol godine mandata doživjela svašta, svakakve povike, ali mislim da mi kao političari moramo biti spremni na to da građani imaju pravo izražavati svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo i kroz poklike koji nam ne odgovaraju i koji nas vrijeđaju osobno, no ja sam apsolutno protiv bilo kakvog verbalnog delikta”, kritizirala je predsjednica.

Želi više sudjelovati

Možda najžešći napad na Plenkovića uslijedio je zbog njegove politike prema Ukrajini, a neslužbeno se na Pantovčaku mogu čuti i izjave da premijer tako “minira” njezin susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Zabrinjava me ruska reakcija na inicijativu za mirnu reintegraciju koju smo ponudili Ukrajini. S nedavnim posjetom Vesne Škare-Ožbolt i Morića Ukrajini, nisam bila upoznata i bila bih upozorila da nije dobro vrijeme; u situaciji kada Međunarodna zajednica forsira Minski sporazum, mislim da treba postupati delikatnije. Mislim da treba uključiti Rusiju kako bi se raspravili elementi prije povlačenja takvih koraka”, kritizirala je predsjednica.

Peto, predsjednica je dala jasno do znanja da bi voljela više sudjelovati na sjednicama Europskog vijeća.

“Bez obzira na to što u Ustavu stoji da u Europskom vijeću državu predstavljaju predsjednik i Vlada, premijer sudjeluje na sastancima Europskog vijeća iako bih ja voljela više u tome sudjelovati. Ne bi bilo dobro da se preklapamo i da postoji neka kompeticija i da jedno drugo želimo izgurati”, izjavila je Grabar-Kitarović.

I, šesto, predsjednica smatra kako je Vladin potez sa sufinanciranjem stambenih kredita dobar, ali nedovoljan, te da Vlada nije dovoljno ozbiljno shvatila problem demografske politike.

“S premijerom sam razgovarala o tome i osnovano je Vijeće za demografiju, rad treba koordinirati i trebamo ići ka tome da se napravi dugoročni demografski program. Tada bi bilo i dobro vrijeme za jednu sjednicu o demografiji”, poručila je Grabar-Kitarović.

U Vladi kao odgovor na predsjedničine kritike podsjećaju na prijašnje stavove premijera Plenkovića, pa tako za obrazovnu reformu kažu kako i premijer želi da se proces nastavi.

“Zajednički je cilj partnera u parlamentarnoj većini da početkom iduće školske godine krenemo s pilot-projektima u školama”, naglasio je nedavno Plenković.

Uhićenja stvar policije

U pogledu HOS-ove ploče, u Banskim dvorima napominju da je ovo prva Vlada koja se s time odlučila uhvatiti u koštac te da je i sam premijer rekao da je premještanje ploče tek prvi korak, a da će se to pitanje urediti zakonom nakon što Vijeće da smjernice.

“Druga faza, koja je ključna i dugoročno važnija, odnosi se na sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava”, rekao je Plenković.

Na predsjedničine kritike zbog Ukrajine u Vladi odgovaraju: “Vlada vodi svoju vanjsku politiku iz Zagreba - ni iz Bruxellesa, a ni iz Moskve. Prenošenje iskustava o mjerama mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja odvija se uspješno već nekoliko mjeseci na razini radnih skupina”, poručuju iz Banskih dvora.

Uhićenja zbog “HDZ lopovi” u Vladi nisu htjeli komentirati, ali premijer pak stvarno nema nikakve veze s time, jer policija je ta koja o tome odlučuje, a kada predsjednica govori o demografskim politikama, iz Vlade podsjećaju na sve dosadašnje mjere, poput povećanja rodiljnih naknada, povećanja minimalne plaće, rasta BDP-a, osnovano je i Ministarstvo za demografiju, postoje mjere poput “Od mjere do karijere”, program “Zaželi”, kao i projekt “Slavonija”, što bi sve trebalo dovesti do bolje demografske slike.

Što sve Kolinda Grabar-Kitarović zamjera Vladi

Kurikularna reforma

Predsjednica je otvoreno stala na stranu ministrice Divjak, a za Dijanu Vican, koja je bila Plenkovićev izbor, rekla je da je “odradila svoje”.

Ploča HOS-a

Grabar-Kitarović je rekla da sadašnjim rješenjem premijera Plenkovića nitko nije zadovoljan.

Kazne zbog “HDZ lopovi”

Predsjednica smatra da političari moraju biti spremni na to da građani imaju pravo i vrijeđati te je protiv verbalnog delikta.

Politika prema Ukrajini

Kritizirala je i Plenkovićevu politiku prema Ukrajini, nije bila upoznata s činjenicom da Vladina delegacija ide tamo, misli da je to bio pogrešan potez zbog Rusije.

Sjednice Europskog vijeća

Kolinda Grabar-Kitarović ponekad bi voljela umjesto Plenkovića ići na sjednice Europskog vijeća.

Demografska politika

Predsjednica misli da Vlada ne radi dovoljno na rješavanju problema demografske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:07