AKCIJA ORDINACIJA

Šestorica ginekologa zadržana u pritvoru, jedan pušten nakon što je priznao

    AUTOR:
    • Luka Špac

  • OBJAVLJENO:
  • 20.10.2010. u 20:55

Željko Hajdinjak/Cropix

Sumnjiči se da su počinili ukupno čak 101 kazneno djelo. Prijeti im kazna zatvora u trajanju od 5 godina

VARAŽDIN - Šestorici ginekologa privedenih u sklopu operativne akcije "Ordinacija" istražni sudac Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic odredio je zadržavanje u trajanju od 48 sati zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke, a jednog od njih, ginekologa varaždinske Opće bolnice Aleksandra Jukića pustio je na slobodu nakon što je priznao krivnju.

Sudac Pavlic potvrdio nam je da je Jukić iznio svoju obranu dok se ostalih šest privedenih liječnika, ginekolozi varaždinske Opće bolnice Davor Fara i Zoran Pitner, umirovljeni ginekolog varaždinske bolnice Oskar Kirchbaum, ginekolog Opće bolnice u Bjelovaru Pavao Perković, privatni ginekolog iz Koprivnice Neven Hečimović i privatni ginekolog iz Bjelovara Cvjetko Čandrlić, branilo šutnjom.

Pavlic nije želio komentirati što mu je Jukić iznio u svojoj obrani no ravnatelj varaždinske Opće bolnice Dubravko Tršinski rekao nam je da je prema njegovim informacijama Jukić priznao krivnju.

Šestorica ginekologa kojima je određeno zadržavanje prepraćeni su u Zatvor u Varaždinu, a prema neslužbenim informacijama Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu sutra bi protiv svih sedam osumnjičenih trebalo podnijeti optužne prijedloge na Općinskom sudu u Varaždinu. Ginekologe Aleksandra Jukića, Zorana Pitnera, Davora Faru i Oskara Kirchbauma tereti se da su izvršavali pobačaje koje su naplaćivali od tisuću do 2 500 kuna od pacijentica, a zatim su lažnim prikazivanjem medicinske dokumentacije izvlačili novac i od HZZO-a.

U medicinskoj dokumentaciji trudnoće su naime prikazivali kao patološke, a takve zahvate HZZO odobrava. Sumnjiči ih se također i da su pacijenticama naplaćivali svoje prisustvo na porodima. Mozak operacije prema svemu sudeći bio je Oskar Kirchbaum koji je prošlog petka otišao u mirovinu.

Sudac Pavlic nam je naime rekao da se samo njega sumnjiči da je krivotvorio službene isprave, odnosno medicinsku dokumentaciju. Ginekologe Pavla Perkovića, Nevena Hečimovića i Cvjetka Čandrlića sumnjiči se pak za poticanje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Uhićene ginekologe sumnjiči se da su počinili ukupno čak 101 kazneno djelo. Prijeti im kazna zatvora u trajanju od 5 godina.

Uhićenja uglednih liječnika izazvao je veliki interes javnosti u Varaždinu.

Ravnatelj varaždinske bolnice Dubravko Tršinski rekao nam je da u bolnici vlada stanje šoka. Naglasio je da je prije nekoliko mjeseci razgovarao s nekim od osumnjičenika upravo o stvarima zbog kojih su privedeni i da su mu oni rekli da se takve stvari ne dešavaju u varaždinskoj bolnici.

Upravo je zato, kaže, bio jako iznenađen kad su se u utorak u bolnici pojavili policijski službenici i obavijestili ga da se protiv liječnika iz njegove bolnice vodi istraga. Istaknuo je da, unatoč činjenici da je Odjel za ženske bolesti i porodništvo ostao bez čak tri liječnika, pacijentice nemoraju brinuti te da će odjel uz pojačani angažman preostalih 7 ginekologa i 5 specijalizanata i dalje funkcionirati normalno. Umjesto Zorana Pitnera koji je bio voditelj tog odjela imenovao je liječnicu Aleksandru Špoljarić v.d. Voditeljicom odjela, a iskusnog dr. Pižetu njezinim zamjenikom.

Izdvajamo